Antena 3 CNN Emisiuni La ordinea zilei BOMBA OLTCHIM-ACUZAŢII GRAVE,SCANDAL URIAŞ

BOMBA OLTCHIM-ACUZAŢII GRAVE,SCANDAL URIAŞ

2 minute de citit Publicat la 04:05 24 Sep 2012 Modificat la 04:05 24 Sep 2012
BOMBA OLTCHIM-ACUZAŢII GRAVE,SCANDAL URIAŞ
ANDREEA MUNTEANU

Cine îşi permite să facă glume proaste în România pe tema unui combinat de miliarde care ba se vinde, ba nu se vinde, printr-o licitaţie ba serioasă, ba neserioasă, la presiunile unui FMI care, de fapt, nu erau chiar presiuni? Multe contradicţii în declaraţiile pripite de azi ale Guvernului României - am văzut un premier care dimineaţă declara că Dan Diaconescu n-are niciun ban cu 6 zile înainte ca termenul pentru depunerea celor 45 de milioane să expire, un ministru al Economiei care spunea că licitaţia a fost absolut corectă şi ofertanţii au prezentat garanţii solide, un şef de licitaţie care, după ce s-a grăbit să anunţe câştigătorul deşi nu-l obliga nimeni s-o facă, acum vorbeşte pe la colţuri de înşelăciune. Auzim de la primul ministru că Dan Diaconescu s-ar fi înţeles cu Adriean Videanu să acopere infracţiunile de la Oltchim. Apare o întrebare simplă: cum s-au înţeles cei do...
i dacă primul, spune tot premierul, n-are bani să devină acţionar principal, deci nu va ajunge niciodată la Oltchim?

Mai avem, pe de altă parte, un câştigător al licitaţiei, un personaj controversat, angajat într-o campanie electorală, despre care se stie că deţine firme cu datorii foarte mari la stat, care continuă să spună că are banii, însă nu vrea să-i dea deocamdată, pentru că actele pe care i le-a pus în faţă guvernul au numeroase lipsuri. Nici măcar numele nu mi l-au trecut în contract, a spus la prânz, Dan Diaconescu înconjurat de o armată de avocaţi.

La Râmnicu Vâlcea, 3 500 de oameni îşi aşteaptă salariile şi câteva răspunsuri. Alţi zeci de mii de oameni, care depind de cei 3 500 pentru că lucrează ca furnizori de diverse produse şi servicii pentru combinat, vor să ştie şi ei ce li se va întâmpla în viitorul apropiat. Primul ministru vorbeşte deja despre o altă licitaţie, i-a fixat deja şi termenul, anul viitor. Diaconescu spune că nu se lasă şi că Oltchimul nu va mai ajunge pe mâna "ciocoilor". Ce s-a întâmplat de vineri până luni de a schimbat esenţial datele problemei? Unde sunt SRI şi SIE în tabloul ăsta şi la ce folosesc ele dacă nu la protejarea intereselor cetăţenilor români? Poate orice farseur să pună mâna pe România printr-un bluf sau dintr-o greşeală, pentru că pare "băiat de gaşcă" sau pentru că vrea cineva să-i întindă o cursă? Şi cât a fost până la urmă garanţia pentru participarea la această licitaţie - 7 milioane de euro sau doar 150 000 de euro?
Încercăm să desluşim situaţia foarte gravă şi încurcată.
Invitati sunt Pavel Abraham, fost sef al Politiei Romane, Ionel Blanculescu, consultant financiar, Toader Paraschiv, secretar general Cartel Alfa, sindicat de care aparţin şi angajaţii Oltchim, Dan Nica, ministrul Comunicatiilor, Marian Petrache, PNL.

×
x close