Antena 3 CNN Emisiuni La ordinea zilei Băsescu se întoarce la mâna Parlamentului - Radu TUDOR

Băsescu se întoarce la mâna Parlamentului - Radu TUDOR

1 minut de citit Publicat la 13:47 24 Apr 2007 Modificat la 13:47 24 Apr 2007
Băsescu se întoarce la mâna Parlamentului - Radu TUDOR

PSD i-a pregătit lovitura de grație lui Traian Băsescu. Dacă la referendum nu se vor prezenta 50 plus 1 din cetățenii cu drept de vot, adică circa 9 milioane, referendumul poate fi invalidat. Indiferent de rezultatul acestuia. Și Parlamentul va decide ce se va întâmpla dacă referedumul este invalidat. Așadar, Traian Băsescu se întoarce la mâna Parlamentului. Cel pe care președintele suspendat îl consideră nereprezentativ și anticonstițutional. Ne întoarcem la războiul legitimității. Parlamentul contra Președintele suspendat. Articolul 61 din Constituția României specifică foarte clar : "Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român și unica autoritate legiuitoare a țării". Aceasta e partea juridica. Din punct de vedere electoral, Parlamentul nu are o imagine prea bună. Iar Traian Băsescu invoca încă o popularitate mare.


Lupta devine totală. Care pe care. Iata cum sună știrea de azi din Parlament : Senatorii și deputații au adoptat, marți, un amendament propus de PSD la proiectul de hotărâre privind referendumul pentru demiterea președintelui, prin care se dă dreptul Parlamentului să decidă calea de urmat în cazul învalidării referendumului.Senatorii și deputații au stabilit, marți, cu 237 voturi "pentru", 19 "împotrivă" și 17 abțineri, că, în cazul în care referendumul pentru demiterea președintelui va fi invalidat, Parlamentul va decide calea de urmat. Deputatul PSD Eugen Nicolicea a propus, în numele partidului pe care îl reprezintă, un amendament la hotărârea Parlamentului prin care se stabilește data și întrebarea referendumului. Nicolicea a susținut că, potrivit art. 47 din Legea 47/1992 privind funcționarea Curții Constituționale, doar Curtea se poate pronunța cu privire la valabilitatea referendumului pentru demiterea președintelui, cu o majoritate de două treimi.


Deputatul PSD a propus un amendament care stabilea că, în cazul în care Curtea Constituțională va decide că nu au fost îndeplinite condițiile prevăzute de lege pentru valabilitatea referendumului, Parlamentul va lua act de hotărârea Curții și va decide asupra procedurii de urmat. Înaintea votului asupra acestei propuneri, parlamentarii PD s-au retras de la ședința comună a Parlamentului, acuzând majoritatea PSD - PRM- PNL -PC că "siluiește Constituția și legile". "Aici este vorba de patimă politică și de răzbunare mafiotă",a spus el, susținând că Parlamentul nu poate decide care este procedura de urmat în cazul invalidării referendumului, întrucât această situație este reglementată de legi.

×
x close