Antena 3 CNN Emisiuni iThink Secretul prin care reușești să îți recâștigi calmul în situațiile de stres

Secretul prin care reușești să îți recâștigi calmul în situațiile de stres

Laura Dinu, Iusti Fudulu
2 minute de citit Publicat la 20:00 21 Noi 2023 Modificat la 22:31 22 Noi 2023
BartekSzewczyk / Getty Images
Secretul prin care reușești să îți recâștigi calmul în situațiile de stres Sursa foto: BartekSzewczyk / Getty Images

Sabin Mureșan, ”omul care aduce pacea”, susține că puterea de a ne păstra calmul în situații de stres stă numai în noi. Invitat în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN, Sabin Mureșan a explicat că fiecare dintre noi ar trebui să știe când să pună stop. 

”Este foarte important să învăț să mă opresc. Și da, dacă o situație devine periculoasă sau devine gravă pentru mine, și asta se învață foarte mult de cei care chiar au situații de stres majore în viața de zi cu zi, precum poliția, jandarmii, medicii, persoanele care lucrează la ghișeu, trebuie să știe să se oprească.

Trebuie să spun atunci: ”Nu vă supărați, haideți să ne oprim puțin! Stop!”. Acest stop se învață și dacă sunt, de exemplu, într-o companie, într-o ședință aprinsă, pot să îmi dau acel stop în interior, în timp ce ceilalți sunt prinși acolo și pot chiar să ies din conversație fizic pentru a mă putea recalibra.

Calitatea prezenței și contribuției mele la orice fac în viață, la orice relație, la orice conversație, la orice proiect, este dată de starea mea interioară. Dacă starea mea interioară este una agitată, la fel va fi și contribuția mea: haotică și agitată. Și nu aduce nimic bun! Și atunci fac un exercițiu prin care aduc acest spectru emoțional care poate fi între calm, liniște...

Recunoștința ar trebui să fie parte din viața noastră

Acesta poate cuprinde și recunoștința. Fiind părinte, a conversa cu copiii și a avea exercițiu, trebuie să ne gândim pentru ce suntem recunoscători în ziua de astăzi. Pentru ce avem de mulțumit. Avem ce ne trebuie? Avem hrană? 

Eu am lucrat 10 ani în zone din Africa, din Asia, din Orient, în care oamenii nu aveau mai nimic. Și atunci recunoștința semnalează întregului corp că apreciez, că sunt conștient că trăiesc în corpul ăsta și că am o zi în care pot fi aici, prezent”, a explicat Sabin Mureșan în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN. 

Cum ne putem recalibra

Potrivit lui Sabin Mureșan, organismul poate fi recalibrat pe un nou nivel în momentul în care respirăm profund pentru mai mult de trei minute. Recalibrare care ține cel puțin câteva ore. 

”Prin respirație rară, profundă, constantă, susținută minimum trei minute, ținând timp de trei minute această respirație, recalibrăm corpul pe un nou nivel. Este important, și asta arată și dispozitivele. Vorbim de metoda creată de Institutul HeartMath, din Statele Unite, Institutul Matematicii Inimii, în ultimii 30 de ani, care măsoară acest lucru. Sunt dispozitive mobile și fixe, pentru laptop sau pentru telefonul mobil, care măsoară pulsul și nivelul de coerență al inimii.

De ce trei minute?

Pentru că sub un minut, corpul, și aparatul arată foarte clar lucrul acesta, corpul nu calibrează noua stare. Este ca și cum conduci, ești la volan, accelerezi 50 de secunde și pui frână. Accelerezi și pui frână din nou. Mașina nu rulează, nu intră în croazieră. Trei minute setează această croazieră, 5 minute, 10 minute dimineața, atenția în spațiul inimii, această respirație rară, profundă, și setează câteva ore de nivel bun, ridicat, de coerență al inimii.

Ce înseamnă asta?

În aceste ore care urmează acestor minute, corpul creează hormoni de creștere, de vitalitate și de regenerare, care sunt procese naturale. Și atunci corpul, în loc să îmbătrânească, să se sleiască, să se epuizeze de energie, se revigorează, se regenerează, fiind presetat de noi. Pornind de la minimum trei minute”, a explicat Sabin Mureșan la Antena 3 CNN.

×
x close