”Această modă cu aceste tigăi non-sticky, de care nu se lipește nimic, sunt fabuloase, le-am iubit și eu de când eram mic. Ele au apărut undeva prin anii ‘50-’60.
La bază au anumite chimicale, care dacă cumva tigaia este mult prea încinsă sau o atingem și o fracțiune cu cuțitul și furculița, vom perfora acel strat și de acolo, în timp ce noi facem mâncarea, vor evada chimicale care sunt numite chimicale pentru totdeauna. Aceste chimicale nu părăsesc corpul nostru.
Nu există cineva pe planetă care să n-aibă o concentrație de PFAS (n.r. – Forever chemicals/Chimicale pentru totdeauna). Americanii au mult mai multe decât noi.”, a explicat nutriționistul și specialistul în Wellbeing Fabius Antal la iThink cu Iusti Fudulu.
Vor fi interzise tigăile cu teflon?
Citește și: Gătești des cu hârtie de copt? Ar trebuie să știi acest lucru neapărat!
Așa-numitele chimicalele pentru totdeauna au intrat în vizorul autorităților internaționale, iar o parte dintre acestea au fost scoase de pe piață.
”Guvernul european declară că sunt 6.000, guvernul american declară că sunt vreo 400.000 și organele de control, ONG-urile, declară că sunt undeva la 6 milioane. Iar în Europa, din cele 6.000 sunt reglementate 4.000.
Chiar există o discuție ca până în 2030-2035, în Europa să se interzică complet. Chiar dacă scrie că nu conține acea substanță, conține alta. Pentru că doar au modificat niște atomi.”, a explicat specialistul.
În fiecare duminică, de la 17:00, urmărește experiențele și ideile care îți schimbă perspectiva asupra lumii și a regulilor care o guvernează. Când toți încearcă să-ți spună mai degrabă CE să gândești, află CUM să gândești la iThink cu Iusti Fudulu.