Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN iThink Noua piramidă a alimentelor. Hrana pe care trebuie să o consumăm pentru a preveni bolile grave

Noua piramidă a alimentelor. Hrana pe care trebuie să o consumăm pentru a preveni bolile grave

Noua piramidă a alimentelor. Hrana pe care trebuie să o consumăm pentru a preveni bolile grave
Noua piramidă a alimentelor. Sursă foto: Captură foto Antena 3 CNN / Getty Images
de Laura Dinu    |    Iusti Fudulu    |    27 Iun 2024   •   10:43

Invitată în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN, medicul Lavinia Bratu a oferit o nouă imagine piramidei alimentare clasice.

”Vreau să vă spun cum văd eu această clasificare a alimentelor, și m-aș bucura dacă măcar asta ar rămâne din această emisiune, ar fi minunat. Nu este clasificarea mea, este clasificarea făcută de Gyorgy Scrinis, profesor de nutriție la Universitatea din Melbourne, cel care a inventat, de altfel, termenul de nutriționism.

Piramida alimentelor, împărțită în două

Imaginați-vă piramida alimentară, pe care o cunoaștem cu toții, în special cei care suntem pasionați de nutriție, imaginați-vă că este împărțită în două. Una dintre părți care să conțină tot ceea ce omul a creat în ultimul timp. Adică mii și zeci de mii de substanțe chimice. Ca să vă fie mai ușor, imaginați-vă ce găsiți într-o benzinărie, atunci când sunteți plecați la drum. Tot ce găsiți acolo este chimic.

Cealaltă parte a piramidei este cea care se dezvoltă, la fel ca și noi, în creația aceasta, în legătură cu soarele, cu vântul, cu ploaia, cu tot ceea ce ne înconjoară și are elemente comune cu omul”, a explicat medicul.

În care parte se găsește carnea

”De foarte multe ori, atunci când vorbesc în convenții, oamenii mă întreabă unde este carnea. Și proteina de origine animală este la fel, și într-o parte, dacă ne gândim la o carne crescută industrial, și partea cealaltă, cu animale crescute la țară, așa cum se creșteau găinile în curte, așa cum se creșteau animalele într-un firesc. Aici apare diferențierea. Cu ce mă hrănesc eu? Cu hrana procesată, dintr-o parte a piramidei, sau din cealaltă parte?”, a mai spus medicul. 

”Odată, cineva mi-a spus că și hrana din cealaltă parte este comestibilă. Este adevărat, dar asta s-ar putea să mă deturneze. Vorbim de monoglutamatul de sodiu, care este o neurotoxina, vorbim de aditivi unde, la majoritatea, se specifică faptul că ar fi bine să nu fie consumați de copiii până în trei ani și de femeile însărcinate.

Păi dacă această cantitate le face rău lor, înseamnă că și pentru noi, această cantitate, prin acumulare, nu este bună.

Alimentele procesate, maximum 10% din alimentația zilnică

Deci imaginați-vă această piramidă și gândiți-vă, de fiecare dată, că această hrană aditivată ar fi bine să fie undeva la 10% din dieta unui om într-o zi. Poate maximum 20%. În momentul în care ea devine 100%, atunci ne putem gândi la inflamații, ne putem gândi și la cauza neoplasmului, vorbim de o explozie a cancerului în rândul copiilor.

De ce se îmbolnăvesc copiii de cancer? Este posibil ca aceste alimente să fie parte din factorul determinant? Cu siguranță da. Asta nu se poate contesta, medicina are nevoie să fie fermă”, a mai spus medicul Lavinia Bratu în exclusivitate în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN. 

 

×
Subiecte în articol: piramida alimentelor Lavinia Bratu
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Marile publicații americane cer retragerea lui Biden din cursa prezidențială SUA
x close