Antena 3 CNN Emisiuni iThink Care este cea mai importantă întrebare de la spovedanie. Preot: ”Răspunsul este clarificator!”

Care este cea mai importantă întrebare de la spovedanie. Preot: ”Răspunsul este clarificator!”

Spovedania reprezintă un element important pentru mulți creștini ortodocși români. Însă ce nu știu aceștia este că nu mărturisirea păcatelor este cea mai importantă.

SeventyFour / Getty Images
Care este cea mai importantă întrebare de la spovedanie. Preot: ”Răspunsul este clarificator!” Sursa foto: SeventyFour / Getty Images
de Laura Dinu    |    Iusti Fudulu    |    30 Dec 2023   •   16:00

Invitat în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN, preotul Nicolae Dima a explicat care este cea mai importantă întrebare de la spovedanie:

”Prima întrebare de la spovedanie, pentru că în perioada aceasta am făcut foarte multe spovedanii, prima întrebare esențială este: Crezi în Dumnezeu?

Întrebarea aceasta îmbrăcă atâtea forme... ”Da părinte, dar eu nu vin mereu la biserică”, sau ”Da părinte, dar nu țin toate posturile”.

Dar întrebarea mea este simplă: Crezi în Dumnezeu? ”Da, dar nu sunt sigură că mă rog cum trebuie”. Și eu întreb din nou: Crezi în Dumnezeu?

Mintea trebuie să înțeleagă care este subiectul. Și atunci primesc răspunsul: ”Da!”. Acest ”da” devine clarificator. Și ăsta este, de fapt, fundamentul discuției pe care o am după aceea cu cel care se spovedește.

Acest da este fundamental. Dacă noi coborâm sub nivelul acestui ”da”, suntem într-o poziție foarte delicată, suntem într-un ”jeleu”. Și asta pentru că solul de sub noi nu este unul ferm”, a explicat părintele Nicolae Dima în exclusivitate în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN. 

Părintele a vorbit, de asemenea, și care este calea pentru care rugăciunea să fie ascultată. Potrivit acestuia, poate cel mai important lucru este înțelegerea cuvintelor pe care le rostim. 

”Doar așa putem să descuiem această ușă încuiată, parafată, cifrată, care ne duce către Dumnezeu. Înțelegerea textului rugăciunilor. Poate părea banală rugăciunea ”Tatăl Nostru”, se învață în copilărie, mama ne învață ”Tatăl nostru” ca prima rugăciune. Toți copiii știu rugăciunea ”Tatăl Nostru”. Dar să o și înțelegi, este foarte important.

Cuvintele sunt foarte importante. Trebuie să facem legătura între minte și inimă. Oamenii se chinuie să înțeleagă cum se face legătura între minte și inimă. Dar știți de ce a fost numit traseul acesta de la minte la inimă cel mai lung drum pe care îl poate parcurge un om, cel mai lung drum din câte există? Pentru că rugăciunea poate să fie foarte rece, foarte formală sau poate să fie cu mult entuziasm, dar foarte puțin conținut”, a mai spus preotul Nicolae Dima la Antena 3 CNN. 

 

×
Subiecte în articol: Nicolae Dima Iusti Fudulu iThink
Citește mai multe din iThink
» Vezi toate știrile din iThink
Cele mai noi știri
Parteneri
x close