Antena 3 CNN Emisiuni iThink Ce faci când te îneci și nu este nimeni care să te ajute! Manevra care îți salvează viața

Ce faci când te îneci și nu este nimeni care să te ajute! Manevra care îți salvează viața

Laura Dinu, Iusti Fudulu
2 minute de citit Publicat la 08:00 10 Oct 2023 Modificat la 08:00 10 Oct 2023

Vasile Vlașin, membru și instructor acreditat al Consiliului European de Resuscitare, a explicat în exclusivitate în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN, care este modalitate prin care o persoană care s-a înecat accidental cu mâncare sau cu lichide își poate salva viața printr-o manevră simplă. Cel mai important este însă ca aceasta să își păstreze calmul și să știe ce are de făcut. 

”Există modalități dar nu la fel de multe precum cele pe care le ai ca martor în a ajuta pe cineva care este în fața ta și se îneacă. Pe foarte mulți i-am auzit că au văzut un filmuleț în care cineva se aruncă cu abdomenul peste spătarul scaunului. Ei bine, prima condiție este să ai spătarul de la scaun la îndemână. Deci, din start, filmulețul acela poate fi o întâmplare. Dar nu este neapărat o tehnică de salvare.

”Tehnica de salvare stă în mâinile tale”

Tehnica de salvare stă în mâinile tale. De exemplu, mergi pe stradă și în timp ce respiri îți pătrunde un firicel de praf pe căile respiratorii. Pe căile respiratorii nu are voie să pătrundă nimic altceva în afară de aer curat. Orice altceva în afară de aer curat este considerat corp străin, chiar dacă este minuscul, chiar și un firicel de praf. Și primul lucru pe care îl faci în momentul în care te îneci este să tușești. Dar dacă obstrucția este gravă, tu nu mai ai capacitatea, folosindu-ți doar contracția musculară, presiunea de aer pe care o dai afară, să elimini acel corp străin. Și atunci trebuie să îți suplimentezi cumva presiunea respectivă folosindu-ți cele două mâini.  

Noi, când ne înecăm, avem tendința de a duce mâinile în zona pieptului, nu știm ce să facem cu ele, probabil am vrea să rupem de pe noi hainele, orice, doar să ne pătrundă aerul în plămâni. Ei bine, cu mâinile, noi trebuie să facem ceva. Mâna stângă o punem ca o proptea sub bărbie și ne ridicăm bărbia, ținem capul ridicat, pentru că noi când ne înecăm avem tendința de a ne încovoia. Și când te-ai încovoiat, căile respiratorii devin ca un furtun pe care îl îndoi, se strangulează. Trebuie să ridicăm bărbia astfel încât să ținem căile respiratorii deschise la maxim!

Iar mâna cealaltă, antebrațul, îl amplasăm în plex. Undeva la jumătatea distanței dintre buric și furca pieptului. Când tușim, strângem cu antebrațul nostru, ne generăm presiune în abdomen. 

Este ceva care seamănă cu metoda Heimlich, însă nu se aplică, și vreau să subliniez asta, decât în cazul a 1% din persoanele care să îneacă. Sunt alți pași care se urmează până la metoda Heimlich, pentru că aceasta este foarte eficientă, dar în același timp este foarte periculoasă. Dincolo de faptul că este foarte dureroasă, este și foarte periculoasă, pentru că poți produce o hemoragie internă, leziuni ale organelor interne”, a explicat Vasile Vlașin în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN. 

×
x close