Căsniciile fericite sunt, din păcate, din ce în ce mai rare în ziua de azi. Cuplurile aleg calea ușoară în loc să lupte pentru dragostea lor. Astfel, ajung să se despartă, uneori la scurt timp după nunta. Bineînțeles, motivul fiind ”nepotrivire de caracter”.
Ceea ce foarte puțini știu este că această ”nepotrivire de caracter” pleacă de la bani. Multe dintre discuțiile în contradictoriu în familie pleacă de la bani. De fapt, banii sunt pe primul loc atunci când vine vorba despre cauzele divorțului în Europa.
Bogdan Dinu, specialist în educație financiară, a explicat în exclusivitate la Antena 3 CNN, în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu, care este cea mai simplă metodă de a gestiona banii în familie, fără a se ajunge la certuri.
”În primul rând trebuie să știm ce intrări avem și ce ieșiri avem. Cu alte cuvinte, ce venituri intră în familie, respectiv ce ieșiri. Adică să notăm cheltuielile lunar, astfel încât să știm exact pe ce cheltuim, respectiv să știm cât intră.
Mai mult decât atât, personal fac treaba aceasta cu soția. Deci în familie avem același buget, știm amândoi cât intră, cât iese, deoarece asta ne sudează ca familie și evoluăm în aceeași direcție și cu aceeași viteză. Banii sunt numărul unu ca motiv de divorț în Europa. Deci asta este o problemă foarte mare”, a explicat Bogdan Dinu.
Însă asta nu este tot. Foarte important este ca fiecare dintre soți să aibă și un cont separat, astfel încât să aibă niște bani ai lor pe care să îi folosească după bunul plac. Asta duce cumva la sentimentul de independență, iar soții nu se simt limitați.
”Avem amândoi, în același timp, atât eu cât și soția, un cont separat, pe care trimitem lunar o sumă de bani fixă și nu punem întrebări. Cu alte cuvinte avem un buget comun, dar dacă soția vrea să se ducă la masaj, să nu mă enervez eu că ea cheltuie banii pe masaj.
Deci noi, în total, ca familie, avem de exemplu 2500 de euro. Ăla este bugetul nostru. Că el este pe două conturi, asta nu contează foarte mult. Din acel 2500 de euro, să spunem că avem cheltuieli de 1500 de euro cu traiul de zi cu zi, 200 de euro intră la ea și face ce vrea cu ei, 200 de euro intră la mine și fac ce vreau cu ei, iar cu restul îi investești, tot pentru familie. În imobiliare, în bursă, nu contează în ce.
Deci nu trebuie să fie în același cont, dar undeva, fie că este pe foaie, fie că este în Google Sheets, fie că este într-o aplicație de mobil, să avem acolo ce intrări avem în total per familie”, a mai explicat Bogdan Dinu în emisiunea iThink de la Antena 3 CNN.