Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN iThink Gestul prin care recunoști imediat o persoană care te minte. „Nu poate fi controlat de creier”

Gestul prin care recunoști imediat o persoană care te minte. „Nu poate fi controlat de creier”

Gestul prin care recunoști imediat o persoană care te minte. „Nu poate fi controlat de creier”
Gestul care dă de gol un mincinos. Sursă foto: Getty Images / StefaNikolic
de Laura Dinu    |    Iusti Fudulu    |    29 Iun 2024   •   12:00

Aurelian Ciocan, doctor în comunicare, a explicat în exclusivitate în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN cum poți recunoaște cu ușurință o persoană care te minte. 

”Sunt niște gesturi pe care le facem foarte bine în viața de zi cu zi, dar care nu ne ies uneori într-un discurs sau când mințim. Este vorba despre gesturile de negație prin care spunem că nu mai vrem, nu ne mai trebuie, că niciodată partenerul nu a fost alături de noi, că nu ne-a ajutat... De cele mai multe ori, una dintre mâini taie, face o tăiere într-un plan, sau chiar amândouă atunci când încărcătura negației este una foarte mare. 

Gesturile de negație uneori nu funcționează în discursul mincinosului, a celui care minte, pentru că dacă nu și-a pregătit minciuna cum trebuie, de la un simplu nu, el poate face chiar un gest afirmativ, să spună că nu a fost acolo în timp ce dă din cap că da. Acesta este unul dintre gesturile clasice”, a spus Aurelian Ciocan.

Potrivit acestuia, mușchii feței sunt cel mai greu de controlat. 

”Noi putem să ne controlăm foarte bine membrele, picioarele, mâinile, chiar și partea de trunchi, și atunci mă pot concentra și la ceea ce fac cu fața, să îmi lucrez zâmbetul și să zâmbesc și să îmi mențin zâmbetul. Depinde foarte mult de cât de mult mă antrenez.

În schimb, mușchii feței, care sunt extrem de sensibili, reacționează imediat la emoție. Iar minciuna nu este o emoție. Prin asta poți decodifica o persoană care minte.

Mușchiul orbital, cel din jurul ochiului, este extrem de sensibil. De cele mai multe ori, acesta este declanșat doar de emoție, declanșat de sentimentul de bucurie, de revedere, sau se poate încorda foarte puternic și în ură. Și atunci apar și ridurile din jurul ochiului, dar și felul în care lucrează sprânceana, și modul în care se ridică colțul gurii. Toate funcționează prin mai mulți mușchi care lucrează prin automatisme”, a explicat Aurelian Ciocan în exclusivitate la Antena 3 CNN.

×
Subiecte în articol: aurelian ciocan minciuna
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Alertă la bazele militare americane din Europa, inclusiv din România
x close