Antena 3 CNN Emisiuni iThink Cum recunoaștem cu ușurință produsele pe bază de îndulcitori: ”De multe ori sunt folosiți în loc de zahăr!”

Cum recunoaștem cu ușurință produsele pe bază de îndulcitori: ”De multe ori sunt folosiți în loc de zahăr!”

Laura Dinu, Iusti Fudulu
4 minute de citit Publicat la 04:00 23 Apr 2024 Modificat la 04:00 23 Apr 2024
Getty Images / bit245
Cum recunoaștem cu ușurință produsele îndulcite cu îndulcitori: ”De multe ori sunt folosiți în loc de zahăr!” Sursa foto: Getty Images / bit245

Despre îndulcitori și despre zahăr se vorbește din ce în ce mai mult în ultima perioadă. Și asta datorită faptului că lumea este mult mai interesată de un stil de viață sănătos în contextul bolilor grave care apar la vârste din ce în ce mai fragede. 

Iar specialiștii trag semnale de alarmă cu privire la efectele pe care acestea le au asupra organismului. 

De exemplu, Prof. dr. Vlad Ciurea susține că zahărul este un adevărat drog. 

”Aici este o problemă, îmi pare foarte rău, dar trebuie să spun adevărul. Zahărul acesta rafinat este un toxic, un drog pentru creier. Mai ales că dă și adicție.  

Dacă cel mic a dat de prăjituri dulci și lucruri însiropate, pline de zaharuri, foarte greu se lasă de ele. Și foarte greu îl ducem spre lucrurile mai apropiate.  

De exemplu, zahărul care este în ștevie și care este în fructe, mierea de albine este absolut superbă!  

Pledez și pentru ciocolată, ciocolată non însiropată, ciocolată cât mai neagră, cât mai seacă, este foarte bună pentru creier. Acea amărăciune este foarte bună. 

Toate acestea sunt elemente care sunt foarte bune pentru creier. Se pot găsi variante în direcția respectivă”, a explicat prof. dr. Vlad Ciurea în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN. 

Îndulcitorii, mai periculoși decât zahărul

Din păcate, nu doar zahărul este periculos pentru organism, ci și îndulcitorii, precum aspartamul, care se găsește în multe sucuri acidulate, dar și în guma de mestecat. 

Aspartamul a fost studiat timp de ani de zile. Un studiu observațional realizat în Franța, anul trecut, la care au participat 100 de mii de adulți, arată că persoanele care au consumat cantități mai mari de îndulcitori artificiali, inclusiv aspartam, au un risc de cancer ușor ridicat.

Chiar Organizația Mondială a Sănătății a publicat directive care îi sfătuiesc pe consumatori să nu folosească îndulcitori artificiali pentru controlul greutății. 

Folosiți în produse în loc de zahăr

Din nefericire, uneori, consumăm îndulcitori fără ca măcar să ne dăm seama. Și asta din cauza faptului că mulți producători îi folosesc, fără să îi treacă pe etichetă. Există însă un mod de a recunoaște aceste alimente. 

Prezent în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN, Alexandru Cîrîc, directorul Institutului Național de Cercetări Alimentare, a explicat cum ne putem da seama cu ușurință ce tip de îndulcitor a fost folosit. 

”Din păcate, falsul alimentar este o problemă destul de răspândită. De multe ori, nu luăm în considerare faptul că un produs este, dacă tot vorbeam despre îndulcitori, îndulcit cu un îndulcitor și nu cu zahăr. Deși pe el scrie că ar conține zahăr. Dar cineva puțin antrenat își dă seama imediat că acel produs are un gust remanent ușor amărui, ceea ce înseamnă că a fost folosit un îndulcitor.

Falsul alimentar este un lucru care, în anumite țări, este pedepsit penal. Și sunt un susținător al pedepsei penale pentru falsul alimentar, pentru că industria alimentară este o industrie din care se produc foarte mulți bani. Iar nesancționând niște lucruri de acest gen, o falsificare industrială, înseamnă deschiderea unei portițe a banilor iliciți”, a declarat Alexandru Cîrîc în exclusivitate la Antena 3 CNN.

×
x close