Aurelian Ciocan, expert în limbajul nonverbal, a explicat în cadrul emisiunii iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN cum putem identifica dezinteresul unei persoane într-o conversație, accentuând cât de rare au devenit abilitățile reale de ascultare.
Lipsa ascultării – o problemă frecventă
„Sunt foarte multe persoane care nu sunt conștiente de ceea ce se întâmplă într-un dialog. Mulți uită cum trebuie să asculte și sunt tot timpul cu gândul la ceea ce au ei de spus, fără să-și mai asculte partenerul. A asculta a devenit o raritate, să fii prezent în fața cuiva și să-l lași să-și spună părerea, durerea, suferința sau bucuria. Unii chiar nu mai ascultă”, a explicat Ciocan.
Deși ascultarea ar trebui să fie o practică firească, mai ales în raport cu persoanele apropiate, aceasta lipsește deseori chiar și în discuțiile cu oameni necunoscuți. „Nu ne mai acordăm timp, deși avem extrem de multă nevoie de el”, a subliniat specialistul.
Semnele dezinteresului în limbajul corpului
Ciocan explică faptul că interesul sau dezinteresul pot fi decodificate prin gesturile interlocutorului, chiar dacă unele dintre acestea pot avea explicații alternative.
„De exemplu, căscatul. Într-adevăr, poți fi obosit, iar dacă ai căscat o dată nu înseamnă neapărat că ești plictisit de ceea ce spune cel din fața ta. La fel, sprijinirea capului pe mână poate sugera dezinteres. Atenție, însă! Nu trebuie obligatoriu să catalogăm un anumit gest ca fiind semnul unei emoții sau gând”, a explicat expertul.
Importanța unei ascultări autentice
Pentru a avea o conversație fluidă, este esențial să acordăm atenție reală persoanei din fața noastră. „Dacă asculți, o să îți dai seama că discuția poate să meargă de la sine mai departe. Ascultarea trebuie să fie foarte naturală”, a încheiat Aurelian Ciocan în exclusivitate în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN.