Una dintre aceste afecțiuni, care mai este considerată și una din bolile secolului în care trăim, este depresia. Psihoterapeutul Alina Robu, unul dintre primii specialiști în neuroștiință din România, a explicat la iThink cum se poate identifica depresia la scanner-ul care citește creierul.
„Sunt câteva afecțiuni care au subactivare electrică la nivelul creierului, atunci e prea puțin impuls transmis cu prea puțină viteză. În depresie apare, mai atunci când iei o medicație necorespunzător. Cu aparatura noastră acum, poți să vezi cu exactitate, pentru că există o arie din creier, aria 25, care se ocupă de depresia majoră. Funcțiile acestei arii sunt procesarea corectă a tristeții și transportorii de serotonină.”, a spus psihoterapeutul.
„Foarte des, psihiatrii spun că depresia e netratabilă. Pentru că se dă un anumit tip de medicație și se merge pe încercări și văd ce rezultat e, pentru că nu se știe exact cum să se facă.”, a mai spus Alina Robu la iThink, precizând că terapia neurofeedback, bazată pe scanarea creierului și acțiunea specifică asupra zonelor afectate ale creierului ar putea fi o alternativă la terapiile tradiționale pentru depresie.