Antena 3 CNN Life Culinar Congelăm sau nu pâinea? Ce spun specialiștii

Congelăm sau nu pâinea? Ce spun specialiștii

Laura Dinu
1 minut de citit Publicat la 07:00 30 Noi 2024 Modificat la 07:00 30 Noi 2024
paine baghete congelate
Pâinea cumpărată, congelată și manipulată corespunzător, poate fi depozitată în siguranță. Foto: Getty Images

Într-o intervenție exclusivă în cadrul emisiunii „iThink” cu Iusti Fudulu, difuzată la Antena 3 CNN, Alexandru Cîrîc, directorul ICA, a explicat detaliat riscurile microbiologice asociate cu alimentele congelate și recongelate, oferind sfaturi esențiale pentru siguranța consumului de astfel de produse.

Specialistul a subliniat că există diferențe majore între produsele congelate imediat după cumpărare și alimentele deja gătite, apoi păstrate și congelate ulterior. "A cumpăra pâinea congelată și a trata-o termic până la o temperatură corespunzătoare elimină riscurile microbiologice. Dacă am manevrat-o cu grijă, am evitat să o atingem cu mâna, am ambalat-o direct și nu am expus-o la contact cu alte suprafețe înainte de congelare, riscurile sunt aproape inexistente," a explicat Alexandru Cîrîc. Astfel, pâinea cumpărată, congelată și manipulată corespunzător, poate fi depozitată în siguranță fără a expune consumatorii unor probleme de sănătate.

Totuși, directorul ICA atrage atenția că situația se complică în cazul alimentelor gătite care sunt recongelate după ce au fost ținute un timp pe masă sau la temperatura camerei. „Dacă am luat o mâncare gătită, am mai ținut-o poate o oră sau două pe masă, am congelat-o și ulterior o decongelăm, chiar dacă o facem lent, poate o lăsăm o zi la frigider după ce am scos-o din congelator, riscul microbiologic trece probabil de 50-60%,” a avertizat Ciric.

Acesta a detaliat că, prin decongelare, mai ales când este realizată lent, cum ar fi prin menținerea în frigider, bacteriile sau alte microorganisme pot atinge niveluri periculoase. „Cu siguranță vom avea ceva mai grav sau mai puțin grav atunci când vom consuma produsul,” a adăugat Cîrîc.

Așadar, este extrem de importantă respectarea strictă a regulilor de manipulare și congelare a alimentelor, în special pentru alimentele gătite. Pentru a minimiza riscurile, se recomandă ca decongelarea să fie urmată de încălzirea rapidă la o temperatură corespunzătoare, iar alimentele care au fost deja decongelate să nu fie recongelate.

×
Parteneri
x close