Antena 3 CNN Emisiuni iThink Cele trei orașe cu cel mai mare potențial pentru investițiile imobiliare

Cele trei orașe cu cel mai mare potențial pentru investițiile imobiliare

Laura Dinu
2 minute de citit Publicat la 16:20 11 Iul 2024 Modificat la 16:34 11 Iul 2024
investitii imobiliare apartament
Cele trei orașe cu cel mai mare potențial pentru investițiile imobiliare. Sursă foto: Getty Images

Invitat în platoul emisiunii iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN, Bogdan Dinu, specialist în educație financiară, a explicat care sunt orașele cele mai bune pentru investiții imobiliare. 

”Este foarte important să ne uităm la orașul în care vrem să investim, să fie de viitor. Și aici vorbim de marile orașe, precum București, Cluj, Timișoara, Iași și așa mai departe. Sunt doar două sau trei orașe cu potențial mare în România. Este Bucureștiul, care este, de altfel, cel mai subevaluat oraș din România. Cu alte cuvinte, un apartament raportat la veniturile bucureștenilor, este cel mai ieftin. Și aici putem vorbi despre ceva ce se numește accesibilitate.

Un alt oraș cu potențial foarte mare este Sibiul. De ce? Pentru că este în centru, este conectat foarte bine cu autostrada care merge în continuare spre Alba Iulia, iar acum este deja în lucru autostrada care se va face spre București. Cei din cartierul Militari vor ajunge mai repede în Sibiu decât în Brașov. Este foarte interesant, iar Sibiul este o zonă de munte foarte frumoasă.

Iar un alt oraș care are un potențial foarte mare este Iașiul”, a explicat specialistul în educație financiară. 

Ce facem după ce am ales orașul

”După ce ne-am ales orașul, este evident că trebuie să ne uităm la zonă. Ce zonă din orașul respectiv are potențial?

După ce ne-am uitat la zonă, putem să ne uităm și la proiect. Este un proiect imobiliar nou, sau un apartament vechi? Și aici lucrurile se complică, pentru că dacă vrem să investim într-un proiect imobiliar nou, trebuie să fim foarte atenți la dezvoltator, pentru că trebuie să fie un dezvoltator solvabil, să nu dea faliment.

Dacă mergem pe un apartament într-un bloc vechi, ar trebui să ne uităm la anul de construcție, dacă este într-o zonă seismică, cum este în București, de exemplu, unde ar trebui să fie după anul 1979, pentru că deși cutremurul a fost în 1977, normativul P100 de proiectare seismică, construcție din beton armat, a fost modificat și pus în vigoare abia în 1979, deci ne interesează foarte tare să fie după acest an. Standardul după care s-au construit blocurile după cutremur s-a modificat în 1979, atunci a apărut standardul. Și atunci ar trebui să cumpărăm în blocuri care s-au construit după acel an.

În cazul în care cumpărăm de la un dezvoltator care acum construiește, ne interesează ca acel dezvoltator să aibă toate actele în regulă, și să fie solvabil. Să aibă actele în regulă și pe teren, să nu ne trezim că există cerere de retrocedare, dar și autorizația de construire”, a mai spus Bogdan Dinu în exclusivitate în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN. 

 

×
x close