Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Câte mese trebuie să avem într-o zi. Marea greșeală pe care o facem majoritatea dintre noi

Câte mese trebuie să avem într-o zi. Marea greșeală pe care o facem majoritatea dintre noi

Laura Dinu
1 minut de citit Publicat la 12:00 23 Noi 2024 Modificat la 12:13 23 Noi 2024
mancare masa
Cele trei mese și două gustări sunt pentru sportivii de performanță și pentru copiii în creștere. Foto: Getty Images

Într-un interviu exclusiv acordat emisiunii iTink cu Iusti Fudulu la Antena 3 CNN, dr. Lavinia Bratu a dezvăluit un aspect crucial despre obiceiurile alimentare zilnice: trei mese principale și două gustări nu sunt necesare pentru majoritatea oamenilor. Ea explică faptul că acest model alimentar este mai potrivit pentru sportivii de performanță sau copiii în creștere, dar nu pentru adulții obișnuiți.

„Omul nu are nevoie de trei mese și două gustări. Acestea sunt pentru sportivii de performanță, pentru copiii în creștere. Dar noi nu avem nevoie. Două mese plus o gustare sunt mai mult decât suficiente. Sau trei mese într-un cadru în care noi funcționăm ca o mașinărie”, a declarat dr. Bratu.

Ea a subliniat beneficiile stabilirii unui program regulat de masă, subliniind importanța respectării unor pauze alimentare între mese. Potrivit acesteia, mesele la ore fixe ajută organismul să funcționeze optim și previn obiceiurile alimentare nesănătoase, precum gustările frecvente.

„Eu întotdeauna îi învăț pe oamenii cu care lucrez că am mâncat, mă spăl pe dinți și nu mai consum nimic timp de 4-5 ore. Stomacul nostru nu este un organ care să stea plin. El are nevoie să proceseze, să asimileze nutrienții”, a explicat medicul.

Pericolele ”ciugulitului” și ale meselor dese

Un alt punct important discutat de dr. Bratu a fost efectul negativ al ”ciugulitului” sau consumului frecvent de alimente pe parcursul zilei. Ea a precizat că această practică poate împiedica procesul de asimilare a nutrienților, ceea ce poate duce la epuizare energetică și carențe nutriționale.

„Dacă noi ciugulim sau gustăm constant, împiedicăm cel de-al doilea proces, care este de fapt cel mai important – asimilarea nutrienților. Și de aici pleacă epuizarea energetică și diferite carențe”, a adăugat dr. Bratu.

Cum să adoptăm un model alimentar sănătos

Pentru o sănătate optimă, medicul recomandă să ne concentrăm pe mese consistente și nutritive, respectând pauzele alimentare. Programul de masă ar trebui să fie bine structurat, iar mesele să includă nutrienți esențiali care să susțină energia și regenerarea organismului.

„Mesele regulate și bine planificate reprezintă cheia unui stil de viață sănătos. Odată stabilit acest obicei, beneficiile pentru sănătate și energie devin evidente”, concluzionează dr. Bratu.

×
Etichete: mese gustări
x close