Antena 3 CNN Emisiuni iThink Cât sunt de periculoase tranzacțiile la bursă și cât poți pierde din banii investiți

Cât sunt de periculoase tranzacțiile la bursă și cât poți pierde din banii investiți

Laura Dinu
2 minute de citit Publicat la 07:00 20 Feb 2025 Modificat la 07:19 20 Feb 2025
investitii bursă
Tranzacțiile la bursă sunt adesea comparate cu jocurile de noroc. Foto: Getty Images

Tranzacțiile la bursă sunt adesea comparate cu jocurile de noroc, în special cu păcănelele, întrucât ambele implică un grad ridicat de risc și declanșează reacții emoționale intense. Traderul Cristian Pașatu a explicat în exclusivitate în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN asemănările dintre trading și jocurile de noroc, dar subliniază că diferența esențială este controlul asupra deciziilor financiare:

"Poate să fie ca la păcănele, dar controlul e în mâna ta. Adică există foarte multe asemănări între un cazino și piețele financiare, și tradingul mai ales. În momentul în care la cazino îți alegi un număr de pe ruletă și roata se învârte, sau o culoare de pe ruletă, în mintea ta se emană exact aceleași substanțe care se emană atunci când execuți o tranzacție. Pentru că vorbim despre necunoscut și vorbim de adrenalină, serotonină, dopamină, toate acestea care vin ca un cocktail. Și atunci este în puterea noastră să ne alegem riscurile pe care vrem să le folosim."

Cristian Pașatu, trader cu experiență, dezvăluie că, de-a lungul timpului, și-a ajustat strategia de risc în funcție de capitalul pe care l-a avut la dispoziție:

"În momentul în care mi-am dat demisia de la job și trăiam din trading, executam undeva la 3-4 tranzacții pe zi cu media de risc de 100 de dolari și media de profit de 300-400. Și practic, poate aveam două tranzacții greșite și două corecte și făceam profit la finalul zilei. Astăzi, apetența mea la risc și stomacul s-au schimbat. E un pic diferit. Deși capitalul meu este de 30 de ori mai mare decât în trecut, nu risc de 30 de ori mai mult, ci doar de 10 ori mai mult, adică aproximativ 1.000 de dolari per tranzacție."

Pentru a minimiza riscurile, traderul menționează diversificarea ca strategie esențială: "Am 27 de conturi, la firme din America, Cehia, Canada. Asta pentru a fi diversificat. Am trecut și prin perioada în care eram focusat 100% pe o firmă, iar firma respectivă s-a închis. Deci se poate întâmpla și asta și atunci rămâi fără sursă de venit."

Cât de riscant este, de fapt, tradingul?

Mulți se întreabă ce s-ar întâmpla dacă un trader ar pierde o sumă semnificativă din capitalul său. Cristian Pașatu explică mecanismele care previn pierderi masive:

"Nu apuci să pierzi milioane. Există niște limite. Eu îmi investesc banii pentru a avea acces la cât îmi permit ei să pierd. De exemplu, la un cont de 300.000 de dolari, pierderea maximă permisă este de 12.500. Ăia sunt, de fapt, banii mei. În momentul în care s-a atins minusul de 12.500 pe cont, atunci se închide contul. Nu apuci să pierzi toți banii. La fel și la capitalul de 2,5 - 3 milioane de dolari, nu pierzi toți banii, ci maximum 300.000."

Există și un fel de "cazier" în trading. "Ești flaguit de anumite firme și nu îți mai permit să mai cumperi conturi. Firmele au diferite sisteme prin care se protejează de astfel de oameni."

Cel mai mare capital pe care l-a avut Cristian Pașatu a fost de 5 milioane de dolari, dar a trecut și prin pierderi semnificative: "Atunci am avut cea mai bună lună a mea, și în urma unor decizii proaste, pe anumite conturi s-a tăiat o parte din acea sumă. Dar nu te dă nimeni în judecată. E vorba doar de un risc pe care tu ți-l asumi din banii tăi investiți."

×
x close