Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN iThink Cum poți pierde banii atunci când îi ții în contul curent: ”Nu sunt garantați”

Cum poți pierde banii atunci când îi ții în contul curent: ”Nu sunt garantați”

Cum poți pierde banii atunci când îi ții în contul curent: ”Nu sunt garantați”
Diferența între contul curent și depozit. Sursă foto: Getty Images
de Laura Dinu    |    23 Iun 2024   •   12:00

Educația financiară nu este una foarte avansată în România, motiv pentru care puțini români știu cum trebuie să își păstreze economiile, atunci când le au. 

Prezent în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN, Andrei Zaharia, trainer financiar, a explicat care este diferența între depozit și cont curent, dar și care este riscul de a pierde banii, în ciuda faptului că ne gândim că sunt în siguranță, la bancă. 

Depozitele reprezintă o investiție destul de sigură

”Cred că toată lumea știe ce înseamnă depozitele, te trezești că ai niște bani, metoda simplă, mergi la bancă, ești sigur că oamenii aceia îți dau ceva, lași banii la bancă, îți oferă o dobândă, dobânda la suma de bani pe care ai lăsat-o la ei. Este o investiție destul de sigură, dar dobânzile sunt foarte mici, pentru că aici lucrurile sunt extrem de corelate și lumea trebuie să înțeleagă că rezultatul financiar al investiției este direct corelat de risc. Ai un randament mic, și riscul este mic. Dacă randamentul este mare, și riscul este mai mare. Aici este corelația”, spune el. 

”Riscurile sunt extrem de importante”

Românii trebuie să știe însă că dobânzile la depozite nu sunt foarte mari, dar banii sunt în siguranță.

”Nu înțeleg de ce în spațiul public se promovează aceste sume și posibilități fantastice pe care le poți obține într-o manieră în care nu sunt prezentate și riscurile. Riscurile sunt extrem de importante, pentru că totuși venim dintr-un popor în care ne-am lovit cu aceste situații. Ne-am lovit de Caritas, de FNI, ne-am lovit de lucruri care au generat traume la nivel național. Au fost chiar și bănci care au dat faliment, și atunci noi avem acest bagaj în spate și suntem oarecum în gardă, dar după anul 1989 lucrurile s-au dezghețat în ceea ce privește investițiile”, mai spune el.

”Trebuie să facem diferența între depozite și contul curent”

”Trebuie să facem diferența între depozite și contul curent. Contul curent este contul pe care eu îl folosesc pentru a primi salariul, pentru a face cheltuieli.

Depozitul în schimb este o investiție, este un instrument financiar. Tu plasezi banii acolo și banca nu o să îți pună banii într-un seif și o să îi păstreze acolo, ci banii respectivi banca îi investește și face bani cu banii tăi. De asta îți plătește ție acea dobândă.

Fondul de Garantare garantează banii din depozite

Contul curent este o sumă de bani pe care o ai la bancă. Trebuie citit foarte bine contractul și văzut care sunt clauzele și condițiile în cazul în care banca dă faliment.

Banii din contul curent nu sunt garantați de Fondul de Garantare, care îți garantează banii plasați depozite. 

Lucrurile trebuie foarte bine înțelese, avem contracte, trebuie să fim foarte bine informați și puși la curent cu privire la ce se întâmplă cu banii noștri în cazul unui faliment, pentru că au fost atât de multe experiențe în trecut din care trebuie să învățăm”, a mai spus Andrei Zaharia în exclusivitate în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN.

×
Subiecte în articol: depozit cont curent andrei zaharia
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
O fată de 17 ani și un tânăr de 24, găsiți morți într-un hotel din București
x close