Ei bine, Aurelian Ciocan, doctor în comunicare, a explicat în exclusivitate în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN cum putem citi o persoană care face acest gest involuntar atunci când ne întâlnește sau când ne privește.
”Buza de jos duce spre dispreț, sau spre dezgust. Când suntem fericiți, colțurile gurii pleacă în sus, sunt trase de mușchi. Lucrul acesta se întâmplă foarte natural.
Există un studiu foarte important făcut pe cuplurile fericite și cele nefericite. Emoția se vede atunci când partenerul sau partenera ajunge acasă și apare zâmbetul de fericire că te vezi cu persoana dragă. Atunci ochiul, și toată zona din jurul ochiului joacă normal. Ochiul se micșorează, apar ridurile la colțul ochiului, se ridică buzele.
În cazul persoanelor care sunt nefericite, zona din jurul ochiului nu mai joacă. Pentru că mușchiul acesta nu poate fi controlat decât de emoție. Și atunci, dacă eu sunt sincer cu tine și zâmbesc, și râd cu drag, o să îmi zâmbească ochii. Și tu, dacă știi lucrurile acestea, o să simți și o să vezi că zona din jurul ochiului nu mai joacă.
Colțul sprâncenei nu mai coboară atunci când spun anumite lucruri de drag. Și atunci fericirea poate fi văzută chiar și plecând din gesturi, până la expresia feței, care de cele mai multe ori trădează ceea ce mâinile pot să nu trădeze”, a explicat Aurelian Ciocan la Antena 3 CNN.
Gesturile pe care nu le putem face atunci când mințim
”Mai sunt niște gesturi pe care le facem foarte bine în viața de zi cu zi, dar care nu ne ies uneori într-un discurs sau când mințim. Este vorba despre gesturile de negație prin care spunem că nu mai vrem, nu ne mai trebuie, că niciodată partenerul nu a fost alături de noi, că nu ne-a ajutat... De cele mai multe ori, una dintre mâini taie, face o tăiere într-un plan, sau chiar amândouă atunci când încărcătura negației este una foarte mare.
Gesturile de negație uneori nu funcționează în discursul mincinosului, a celui care minte, pentru că dacă nu și-a pregătit minciuna cum trebuie, de la un simplu nu, el poate face chiar un gest afirmativ, să spună că nu a fost acolo în timp ce dă din cap că da. Acesta este unul dintre gesturile clasice”, a mai spus Aurelian Ciocan în exclusivitate în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN.