Antena 3 CNN Emisiuni iThink Crezi că ești bolnav de inimă, dar cauza ar putea fi cu totul alta! Medic: ”O mulțime de pacienți care iau tratament, deși sunt sănătoși!”

Crezi că ești bolnav de inimă, dar cauza ar putea fi cu totul alta! Medic: ”O mulțime de pacienți care iau tratament, deși sunt sănătoși!”

O mulțime de români ajung să ia tratamente serioase pentru boli de inimă, de exemplu, în ciuda faptului că nu sunt bolnavi, iar tratamentul nu le face decât rău.

Getty Images / Grace Cary
Crezi că ești bolnav de inimă, dar cauza ar putea fi cu totul alta! Medic: ”O mulțime de pacienți care iau tratament, deși sunt sănătoși!” Sursa foto: Getty Images / Grace Cary
de Laura Dinu    |    21 Mai 2024   •   14:00

Prezente în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN, medicul generalist, Diana Nemeș, și psihoterapeutul Alina Robu au explicat cum ajuns românii sănătoși să se trateze pentru boli de inimă. 

Tensiune crescută, transpirații și tahicardie

Potrivit acestora, cauza principala este anxietatea nediagnosticată corect. 

”Anxietatea este o senzație permanentă de neliniște, și unde există hiperactivitate în creier, automat este o stare de neliniște, neliniște generalizată. Neliniștea aceasta dă o stare de anxietate, pentru că este o stare de agitație, o stare de agitație care nu trece cu nimic, o stare pe care nimic nu o poate explica, pacientul o trăiește ca pe o stare că ar face ceva dar nu știe ce, se gândește tot timpul că ceva rău se va întâmpla.

În cazul anxietății, corpul resimte lucrurile ca și cum chiar se întâmplă și de aceea se simt oamenii atât de rău. Mintea aduce un scenariu, scenariul acela merge pas cu pas și tu ajungi să ai tahicardie, ajungi să transpiri, îți crește tensiunea, fără niciun motiv. Nu răspunde partenerul la telefon, te gândești că sigur a plecat cu altcineva. Deja au trecut 10 minute de când nu a răspuns, este ceva în neregulă. Și asta creează tensiuni foarte mari. Deja atunci faci scenarii că vă despărțiți, iar partenerul, de fapt, s-a dus până la pâine și poate și-a uitat telefonul acasă.

În jumătate de oră treci prin toate stările posibile. Anxietatea este foarte neplăcută iar efectele în corp sunt groaznice și toată anxietatea aceasta duce la creșterea nivelului de cortizol foarte mare în corp, pentru că la nivelul scenariului asta se produce, se secretă cortizol, acel cortizol erodează la nivelul corpului. Duce la probleme de sănătate foarte grave. De aceea este foarte important să fie rezolvată din timp. Extrem de multă lume merge cu atacuri de panică noapte de noapte la urgență”, a explicat psihoterapeutul Alina Robu.

O stare permanentă de luptă sau fugă

”Corpul persoanei cu anxietate este într-o stare continuă de luptă sau fugă. Dar cu cine să te lupți dacă nu știi ce o să se întâmple? De cine să fugi dacă nu știi ce ți se va petrece în viitor? Este o stare foarte consumptivă, în care frecvența cardiacă rămâne ridicată, tensiunea rămâne crescută, omul ajunge la cardiolog, primește tratament, și bineînțeles că va suferi de efecte secundare, pentru că omul respectiv nu are un substrat chimic. Inima lui este una corect funcțională, doar că răspunde adaptiv la emoțiile neprocesate.

Dacă tu îi transmiți corpului tău că este amenințat, inima face treabă astfel încât să te ajute să fugi. Ea nu poate discerne situațiile în care chiar este nevoie. Și inima nu poate să îți spună că are nevoie de odihnă.

Dar mă întâlnesc din ce în ce mai frecvent cu pacienți care au tratament pentru hipertensiune sau tensiune oscilantă, adică este când prea ridicată, când prea scăzută, și ajung să ia niște medicamente pentru inimă când de fapt inima lor este sănătoasă. De fapt, ar trebui pus în echilibru creierul cu inima”, a explicat și Diana Nemeș, medic generalist. 

 

×
Subiecte în articol: Alina Robu anxietate
Citește mai multe din iThink
» Vezi toate știrile din iThink
Cele mai noi știri
Parteneri
x close