Antena 3 CNN Emisiuni iThink Alimentele de pe rafturile magazinelor, care ne pot ucide! Directorul ICA: ”Trebuie să știm cum să alegem hrana!”

Alimentele de pe rafturile magazinelor, care ne pot ucide! Directorul ICA: ”Trebuie să știm cum să alegem hrana!”

Laura Dinu, Iusti Fudulu
2 minute de citit Publicat la 14:06 24 Mar 2024 Modificat la 14:06 24 Mar 2024
profimedia images
Alimentele de pe rafturile magazinelor care ne pot ucide! Directorul ICA: ”Trebuie să știm cum să alegem hrana!” Sursa foto: Profimedia Images

iThink revine astăzi la Antena 3 CNN, cu un subiect extrem de important și de actualitate. 

Realizatorul emisiunii, Iusti Fudulu, alături de invitatul lui, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, Alexandru Cîrîc, vorbesc despre mâncare. Ce știm despre mâncare și mai ales ce nu știm despre ea.

”Nu aveți nevoie de o furculiță de argint pentru a mânca mâncare bună spunea” Paul Prudhommme.

Un studiu realizat de Autoritatea Europeană pentru siguranța alimentară a analizat convingerile și comportamentele consumatorilor. Iar acesta indică faptul că percepțiile consumatorilor despre siguranța alimentară diferă adesea de faptele reale. Riscurile chimice, cum ar fi cele legate de pesticide, sunt percepute ca fiind mai severe sau mai prevalente decât riscurile naturale, cum ar fi contaminarea microbiană sau microtoxinele.

Ce vrea să însemne acest studiu?

Că oamenii sunt rupți de realitate. Este negru pe alb faptul că ”strecurăm țânțarul și înghițim cămila”. Studiul concluzionează faptul că, până la urmă, europenii preferă cel mai mult să își aleagă alimentele după aspect și după gust.

Anul trecut, un invitat al emisiunii a povestit că în pandemie a deschis o carmangerie cu produse 100% tradiționale, controlând fiecare detaliu. De la ce mănâncă animalul până la procesul de tranșare și preparare. Cu produse ca la bunica acasă. A deschis un magazin într-o zonă foarte bună a Bucureștiului. Din păcate, după nici un an, a fost la un prag de faliment. Și asta pentru că oamenii pun preț pe aspect. Aceștia se uitau la produsele din carne, care nu arătau așa de frumos ca cele ajutate chimic, și erau și puțin mai scumpe. Așa că a vândut afacerea către o persoană dispusă să folosească produse cu chimicale. Rezultatul? Afacerea merge strună. Concluzia? Consumatorii preferă coloranți și potențiatori de gust.

”Orice aliment care necesită îmbunătățire prin utilizare de substanțe chimice nu trebuie în niciun caz considerat un aliment”, spunea John H. Tobe.

Din păcate, toți vor să facă bani în această industrie. Ca în oricare altă industrie, de altfel.

”Suntem grași, bolnavi și murim pentru că am predat o funcție de bază, fundamentală și intima vieții. Alegem să ne prețuim atât de puțin hrană încât o încredințăm unor străini. Aceasta este o nebunie. Hrăniți-vă! Hrănește-i pe cei dragi!”, mai afirma John H. Tobe.

Deși mesajul este foarte dur, conține un mare adevăr. Responsabilitatea pentru sănătatea ta și a familiei tale este doar a ta. Dar pentru asta trebuie să fii conștient și foarte bine informat.

Iar multe dintre aceste informații le puteți afla chiar astăzi, începând cu ora 17:00, din emisiunea iThink, cu Iusti Fudulu, de la Antena 3 CNN.

În cadrul emisiunii, Alexandru Cîrîc dezvăluie care sunt cele mai falsificate alimente de pe piață, din ce este făcută, de fapt, brânza mixtă, dar și care sunt alimentele pe care el nu le-ar consuma niciodată. 

×
x close