Antena 3 CNN Emisiuni INCOME MAGAZINE Programul România Eficientă. Reabilitarea școlilor, model de eficientizare energetică

Programul România Eficientă. Reabilitarea școlilor, model de eficientizare energetică

Copiii reprezintă o prioritate pentru societate, iar mediul în care învață își pune o amprentă puternică asupra dezvoltării lor și a performanțelor școlare. În ediția INCOME din 25 martie, gazda emisiunii, Adrian Măniuțiu, a arătat un exemplu de bune practici în ceea ce privește reabilitarea instituțiilor de învățământ și eficientizarea energetică a acestora.

scoala gimnaziala liliesti
Programul România Eficientă. Reabilitarea școlilor, model de eficientizare energetică Sursa foto: România Eficientă
de Redacția Antena 3 CNN    |    28 Apr 2023   •   09:18

Este vorba despre renovarea Școlii Gimnaziale „Liliești”, din Băicoi, jud. Prahova, ce a presupus o investiție de 1,6 milioane de euro.

Modernizarea acestei școli face parte din programul România Eficientă, o inițiativă privată ce vizează atât modernizarea unor școli, licee și grădinițe din România, cât și educarea publicului privitor la avantajele eficienței energetice a clădirilor.

Școala Gimnazială Liliești este a doua unitate de învățământ modernizată prin acest program, prima fiind Liceul Tehnologic Energetic „Elie Radu” din Ploiești, în 2022.

Citeşte şi: Şcoala Gimnazială Lilieşti din Băicoi a fost modernizată prin programul România Eficientă

"Ne concentrăm pe proiectele în şcoli din mai multe motive. Unul fundamental este că educăm tinerii, creăm sustenabilitate şi totodată eficienţă energetică. La rândul lor, copiii îi vor influenţa pe părinţi. Credem că este o evoluţie care vine la pachet cu educaţia", a explicat Christina Verchere, CEO al companiei care a sponsorizat proiectul.

Renovarea a fost realizată în profunzime, clădirea fiind adusă la standarde nZEB, cu un consum de energie apropiat de zero. Printre lucrările realizate se numără instalarea de panouri fotovoltaice, montajul izolației pe fațadă, înlocuirea instalației electrice, instalarea unui sistem de ventilație.

"Avem din nou bucuria să vedem o bijuterie, pentru că nu trebuie să ne ferim de epitete atunci când acestea sunt justificate. Clădirea nu doar că arată bine, dar este mult mai performantă. Important este că am ajuns în acest punct în care putem vorbi toți de o reușită. Județul Prahova este primul beneficiar al programului nostru până acum, pașii următori vor fi în alte județe. Încrederea pe care programul nostru, România Eficientă, a stârnit-o, vizibilitatea pe care o avem, reputația pe care am dobândit-o în fața experților, a publicului larg ne dau toată încrederea că suntem pe un drum bun", a declarat, la evenimentul de inaugurare a școlii, Radu Dudău, coordonatorul programului România Eficientă.

Beneficiile principale ale acestei modernizări radicale sunt reprezentate de îmbunătățirea ambientului interior – din punct de vedere termic, fonic, al calității aerului și al iluminării -, dar și o reducere importantă a cheltuielilor de întreținere și utilizare a clădirii. Astfel, fondurile școlii vor putea fi redirecționate către alte proiecte și achiziții utile procesului de învățământ.

Programul România Eficientă, o inițiativă „open source”

Programul România Eficientă are și o importantă componentă de educare, punând la dispoziția factorilor interesați (directori de școală, decidenți din primării etc.) recomandări privitoare la modul de desfășurare a renovărilor, în scopul atragerii de fonduri.

Vă invităm să urmăriți înregistrarea pentru mai multe detalii privitoare la desfășurarea reabilitării de la Școala Gimnazială „Liliești” și beneficiile programului România Eficientă.

×
Subiecte în articol: Şcoala Gimnazială Lilieşti
Citește mai multe din INCOME MAGAZINE
» Vezi toate știrile din INCOME MAGAZINE
Cele mai noi știri
Parteneri
x close