Antena 3 CNN Emisiuni INCOME MAGAZINE Orașele din România cu cele mai mici chirii. Harta prețurilor pentru închirierea de apartamente, în 2024

Orașele din România cu cele mai mici chirii. Harta prețurilor pentru închirierea de apartamente, în 2024

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 11:17 20 Ian 2024 Modificat la 11:17 20 Ian 2024

Numărul mic de apartamente noi și reducerea achizițiilor pentru investiție pot genera noi creșteri de prețuri.

În plus, regulile privind impozitarea veniturilor din chirii se schimbă din acest an.

Reintroducerea cotei forfetare de cheltuieli, de 20% din venitul brut, si reținerea la sursă a impozitului în cazul în care chiriașul este o persoană juridică sunt doar două dintre aspectele care ar putea influenta masiv piața chiriilor din România.

Mai mult, o altă schimbare majoră este faptul că proprietarii nu pot închiria din această lună locuințele situate în clădiri încadrate în clasa de risc seismic I, cunoscute și ca imobile cu bulină roșie.

Citește și: Orașul din România care are cea mai scumpă apă de la robinet. Prețul e aproape dublu față de alte localități

Măsura se aplică inclusiv în cazul contractelor aflate în desfășurare, chiriașii fiind nevoiți să-și găsească o nouă locuință până în februarie.

Cum arată harta prețurilor chiriilor pentru un apartament cu două camere în 2024

Cele mai accesibile orașe sunt, la aceasta oră, Reșița cu o chirie medie de 200 de euro, Drobeta Turnu Severin cu 220 de euro și Alexandria cu 223 de euro.

În opt alte orașe din țară chiria medie solicitată pentru un apartament cu două camere ajunge la începutul anului la 250 euro/lună.

Este vorba despre Miercurea Ciuc, Satu Mare, Sfântu Gheorghe, Bistrița, Râmnicu Vâlcea, Zalău, Piatra Neamț și Deva. În schimb, la polul opus, sunt București și Cluj-Napoca.

Orașul din inima Ardealului pare însă să piardă teren în fața Capitalei, aici prețurile fiind mai mari de la o lună la alta.

În ambele cazuri, chiria medie pentru un apartament cu două camere este de 500 de euro.

Însă și aici e discutabil deoarece totul depinde de cartierul în care se află imobilul.

Astfel, în Aviatorilor, Kiseleff și Primăverii un apartament se închiriază, în medie, cu 1.250 euro/lună.

În Cluj-Napoca, în schimb, Andrei Mureșanu este cartierul unde întâlnim cele mai mari prețuri.

În acest caz, chiria ajunge, în medie, la 700 euro/lună.

Pe locul al doilea în top se află, la nivel național, Brașov unde un chiriaș plătește lunar 460 euro, iar Constanța se află pe poziția a treia cu o chirie de 450 euro/lună. Pe următorul se află Iași cu 400 euro/lună.

Cel mai accesibil oraș raportat la venituri este Timișoara, cu o chirie medie de 370 euro

În Sibiu, Tulcea, Târgu Mureș și Ploiești un chiriaș are nevoie de un buget de 350 euro/lună pentru a închiria un apartament cu 2 camere, în timp ce în Craiova o locuință similară costă 345 euro/lună.

Plătești chirie 320 euro/lună în Oradea și în Galați, iar în Călărași chiria medie solicitată pentru un apartament cu 2 camere ajunge la 302 euro/lună, conform datelor Imobiliare.ro.

×
x close