Antena 3 CNN Emisiuni INCOME MAGAZINE Tot ce trebuie să știi despre investiția în aur. Avantaje și dezavantaje explicate de specialiști

Tot ce trebuie să știi despre investiția în aur. Avantaje și dezavantaje explicate de specialiști

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 14:24 04 Mai 2024 Modificat la 14:24 04 Mai 2024
investitii aur
Sursa foto: Getty Images I IronHeart

Este bine să rețineți încă de la început că nu este neapărat o investiție cu potențial mare de creștere, ci mai degrabă una care ne asigură în timp păstrarea valorii economiilor pe care le avem.

În plus, este un activ care inspiră încredere în vreme de instabilitate și criză economică.

În ultimii 15 ani, creșterea medie a aurului a fost de aproximativ 9,1% pe an.

Cum investim în aur, pentru că el poate lua mai multe forme, fiecare cu avantajele și dezavantajele ei.

Avem, în primul rând, lingourile de aur, care variază de la câteva grame, dar pot ajunge și la o jumătate de kilogram, iar avantajul este dat de puritatea aurului, dar și de lichiditatea ridicată.

Ca și dezavantaje ar fi costurile mai ridicate de achiziție. Un sfat important aici, care vine din partea experților, este să nu achiziționați lingouri mari.

Adică, de exemplu, dacă vreți să cumpărați 100 de grame este indicat să cumpărați 5 lingouri de câte 20 de grame, pe care, ulterior dacă doriți să le transformați în bani le puteți vinde separat.

Investiția în monedele de aur

Avem apoi investiția în monede de aur, care sunt emise de către anumite state și trebuie să știți că unele sunt mai populare decât altele, așa că trebuie să vă documentați înainte de a face o astfel de opțiune.

Britannia, de exemplu, este considerată de specialiști a fi cea mai sigură monedă de aur din lume împotriva contrafacerii.

Însă, trebuie să mai știți că acest tip de investiție nu are același interes ridicat din partea investitorilor, cum au lingourile. Dar, este adevărat, sunt mai ușor de depozitat decât ele.

O altă opțiune ar fi investițiile în bijuterii de aur de 18 k. Evident, aici nu vă puteți aștepta, în cazul în care doriți să le monetizați, să primiți aceeași valoare ca pentru un lingou, de exemplu, pentru că interesul față de astfel de piese este subiectiv.

Sau, din contră, poate să fie la fel de bine un interes crescut, dacă vorbim despre piese de colecție.

Pe listă mai avem și ETF-urile de aur, care pot fi tranzacționate ca orice alte acțiuni, sau acțiuni ale companiilor miniere de aur, însă, rețineți că valoarea lor nu se apropie de cea a aurului fizic.

Orice formă ați alege, nu uitați că aurul este cea mai sigură variantă de investiție

Exemplul care v-ar putea ajuta să le oferiți copiilor niște economii considerabile păstrate în aur.

Așadar, dacă de la nașterea copilului, până la împlinirea vârstei majoratului cumpărați anual un gramaj echivalent cu vârsta lui, până la cei 18 ani veți strânge 171 de grame de aur, care astăzi ar valora mai bine de 58.000 de lei, o sumă deloc de neglijat.

În concluzie, aurul ar trebui să reprezinte maximum 10% dintr-un portofoliu de investiții, iar perioada pe care trebuie să o așteptați pentru a-și atinge adevăratul potențial este de minimum 5-10 ani.

×
x close