Peste 66 de mii de firme au fost radiate anul trecut. Dintre acestea 7 mii aveau capital străin, adică funcţionau cu ajutorul investitorilor din afara României.
Din păcate, specialiştii spun că nu este o surpriză că de la an la an numărul acestora scade, mai ales că efectele vor fi resimţite dur în economie.
Potrivit Registrului Comerţului, capitalul social al companiilor cu participare străină a ajuns 49,5 mld. euro la finalul lui 2021, cu 100 mil. euro mai puţin faţă de sfârşitul lui 2020
Scăderea vine pe fondul impredictibilităţii economice care planează asupra României.
"Dacă ne uitam la ce înseamnă costuri într-o companie, inclusiv la energie, utilităţi este clar un element descurajant pentru orice fel de investitor. O analiză ar trebui făcută şi să se impună la nivelul Guvernului pentru a se vedea care au fost cauzele, motivele pentru care capitalul străin nu se mai regaseşte, asa cum ne am dorit noi în România", a declarat Eugen Teodorovici, fost ministru al Finanţelor.
În ultimii zece ani valoarea totală a capitalului social străin subscris a fost cu 9 miliarde de euro mai mică faţă de cea de acum două decenii, perioadă care a inclus chiar şi criza financiară din 2008-2009.
Ganriel Sincu, consultant fiscal, a vorbit la Income Magazine, despre cauzele pentru care investiţiile străine au scăzut în ţara noastră.