Proiecțiile analiștilor vorbesc despre o încetinire a economiei mondiale în condițiile temperării inflației.
În acest context, reprezentanții mediului de afaceri punctează faptul că România ar putea să aibă o șansă dacă mizează pe reindustrializare și să revină în topul țărilor care se pot lăuda cu o industrie competitivă.
”Sunt industrii cum ar fi cea a cimentului, cea a sticlei, care produc dioxid de carbon, care au nevoie de soluții pentru a fi competitive în continuare. Am identificat fonduri, fondul de inovare, de exemplu. Am constatat că partea aceasta de Europa a accesat puține fonduri și milităm pentru introducerea unui criteriu care să țină cont inclusiv de geografie”, a spus Radu Oprea, ministrul Economiei.
La nivel european, industria reprezintă peste 20% din economia Uniunii Europene și asigură 80% din exporturile de bunuri. Încă din pandemie, Europa a primit o mulțime de semnale clare cu privire la nevoia sa de reindustrializare.
”Cred că Europa trebuie să ia o pauză. Este un moment de pauză şi reflecţie legat de cum să mențină investițiile în Europa. Viziunea noastră, în calitate de companie multinaţională care a investit masiv în Europa, în special în transformare, ştiinţă şi tehnologie, este ca liderii europeni să se uite în spate şi să consolideze elementele care pot aduce investiţii în Europa”, a declarat Nickos Papathanasiou, vicepreședinte Philip Morris International.
În ultimii ani, companiile au adoptat accelerat soluții de digitalizare pentru scalarea afacerilor.
Acestea au înțeles că digitalizarea și, in viitor, inteligența artificială aduc creștere și competitivitate. Vorbim de automatizare, analize în timp real, servicii digitale personalizate, toate dublate de protocoale de securitate cibernetică.
”Digitalizarea şi inteligenţa artificială transformă mediul de afaceri în România. Nu doar sectorul public, ci şi cel privat. Sunt multe investiţii în aceste tehnologii şi multe schimbări în ceea ce priveşte modul de conducere al afacerii, interacţiunii cu clienţii şi modalitatea de creare a produselor”, a explicat Achilleas Kanaris – CEO Vodafone România.
Un element esențial pentru România, în 2024, este și protejarea mediului înconjurător. Din această perspectivă, noul Sistemul de Garanție Returnare va impacta suplimentar dezvoltarea României.
”Sistemul Garanție-Returnare este dovada vie că implementarea sustenabilității poate fi transpusă în viața de zi cu zi a românilor. Sistemul Garanție-Returnare va schimba comportamentul românilor în ceea ce privește ambalajele pe care le utilizează”, a precizat Cătălina Marga, CFO companie SGR.