În centrul Capitalei, lângă Ateneul Român, o clădire-simbol a Bucureştiului de altădată, Casa Braikoff, este acum restaurată.
Povestea celebrei case va continua, însă, acum, sub numele One Athenee, iar drumul restaurării nu este unul deloc uşor, mai ales pentru o clădire cu particularităţi speciale.
"Provocarea este unică pentru fiecare obiectiv istoric. De ce? Pentru că niciodată nu şti ce te aşteaptă. Coloanele, toate sunt elemente care se vor păstra. Şi înăuntru se va păstra, şi uşile, şi tot. Planşeele trebuiesc întărite, ele sunt de lemn, nu exista beton la momentul respectiv, trebuie reconfigurate", a declarat Dan Corneliu Şerban, prof. emerit dr. arhitect.
"Fiecare element arhitectural se tratează diferit astfel încât împreună cu echipa de arhitecţi şi experţi de monumente istorice ne întâlnim, analizăm, facem programul de restaurare. Se identifică fiecare element în parte şi este un program specific de restaurare. Ne aflăm în această încăpere şi ne uităm la această pictură, această componentă artistică, ne imaginăm că deasupra va trebui să venim cu un planşeu de beton nou. O provocare reală este în a realiza acest planşeu de beton cu pictura la faţa locului, motiv pentru care toată echipa este focusată pe tehnologia din această încăpere şi vom implementa soluţii foarte interesante, cu structuri metalice, cu protecţii astfel încât să nu afectăm pictura. Timpul vine în primul rând din grija componentelor artistice pe care le analizăm, le studiem, le replicăm, asta înseamnă o tehnologie vastă de replicare cu mulaje din cauciuc, cu profilaturi speciale, cu materiale deosebite, cu răşini.
Cred că cea mai mare provocare a dezvoltatorului o reprezintă avizarea şi autorizarea unui astfel de obiectiv", a explicat şi Radu Neacşu, director de proiect One United Properties.
Responsabilitatea unui oraş care doreşte să îmbine armonios vechiul cu noul aparţine atât autorităţilor, cât şi mediului privat.
"Întreg fondul locativ împreună inclusiv cu Ateneul Român nu a fost readus la adevărata valoarea arhitecturală. Noi, având ca obiectiv principal în compania noastră atenţia pentru design, pentru arhitectură, şi având inclusiv o serie de discipline în cadrul companiei, ne dorim să repunem această valoare arhitecturală pe primul plan al tuturor bucureştenilor. Prin această restaurare, cu siguranţă, întreaga zonă va reveni la frumuseţea pe care o avea în momentul în care a fost construit atât Palatul Braikoff, cât şi Ateneul Român", a declarat Mihai Păduroiu, CEO Office Division One United Properties.
Clădirea va fi una rezidenţială, iar spaţiile de la parter vor avea o destinaţie comercială. Arhitectul proiectului apreciază că lucrările la One Athenee vor dura aproximativ un an.