Întrebarea e cum vom rezolva în condițiile în care nu le cunoaștem și cu siguranță că dacă nu le cunoaștem, nu vom avea nici varianta de tratament corect, a declarat medicul Adrian Marinescu, vineri seară, la Antena 3 CNN.
"Dacă ne apucăm să le căutăm pe toate cele 99% de microorganisme pe care nu le știm, eu cred că o să ne trebuiască foarte multe vieți", a spus medicul.
El a precizat că e posibil ca prin încălzirea globală, într-un interval de zeci de ani, să avem situații în care un virus dezgheţat să devină o problemă de sănătate publică.
"Sigur că de aici până în punctul în care virusul chiar să fie o problemă de sănătate publică, distanță mare, pentru că el suferă modificări. El trebuie să vină în contact cu gazdă, trebuie să fie o transmitere. Sunt multe lucruri care trebuie să întâmple", a explicat directorul medical de la Institutul Matei Balş.
Următoarea pandemie ar putea porni din regiunea Siberiei, din cauza unui virus străvechi, rămas înghețat timp de 48.500 de ani și care este cel mai vechi virus reînviat vreodată.
Următoarea pandemie ar putea veni din Siberia
Un virus străvechi care a rămas înghețat în permafrostul siberian timp de 48.500 de ani a devenit cel mai vechi reînviat vreodată până acum, spun oamenii de știință.
Potrivit medicului Adrian Marinescu, știința are nevoie să identifice, însă dacă se va merge foarte mult doar pe efect, nu se va discuta despre cauză și nu-i nicio rezolvare.
"Faptul că voi identifica mai multe virusuri și îmi dau seama că există, nu înseamnă că se rezolvă ceva", a spus el la Antena 3 CNN.
Virus înghețat timp de 48.500 de ani
"Sunt virusuri despre care nu știm și care eventual pot să vină prin încălzirea globală, dar este vorba de antibiotice pe care le-am avut și le avem și nu știm să le folosim, motiv pentru care într-adevăr, într-un viitor apropiat, vom merge în punctul în care vom avea bacterii pe care nu le vom putea trata. Aici un rol, din păcate decisiv, îl are omul. Și când spun omul mă refer și la medic, mă refer și la cetățean, în general vorbind".
"Nu trebuia să vină SARS-COV-2 că și înainte am avut aceleași probleme când a fost Ebola. Au fost provocări care la un moment dat nu s-au concretizat, dar am avut astfel de situații. Să știți că și o bacterie de tip meningococului poate să fie absolut dramatică. Este vorba de o reacție care să fie imediată. (...).
Orice înseamnă o nouă provocare de acum încolo va trece prin aceleași filtre, chiar dacă noi nu știm despre ce e vorba", a mai spus Adrian Marinescu.