Biserica vine în ajutorul refugiaților. Reprezentanți ai Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților se afla în vama Siret cu alimente, articole de menaj și de igienă personală, apă, oferind și spații de cazare la parohii și mănăstiri.
De asemenea, așezămintele medicale ale Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei asigura servicii medicale gratuite pentru refugiații care vor ajunge la Iași și care au nevoie de asistență medicală.
Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Patriarhiei Române anunță măsuri de ajutor pentru refugiații războiului din Ucraina:
"Aş dori să pornim toţi un demers sufletesc pe care să-l fructificăm apoi prin fapte pornind de la ideea că solidaritatea este nordul pe care ar trebui să-l arate acum busola noastră morală a tuturor.
Astăzi s-a decis concret la Patriarhia Română un șir de transporturi care va începe luni.
Un transport masiv de ajutoare umanitare care va porni dinspre Patriarhia Română prin fundația Filantropia către Misiunea Socială Diaconia Mitropoliei Basarabiei, pentru că în Republica Moldova au intrat şi intră foarte mulţi refugiați, foarte multe mame cu copii. Acolo este un punct foarte sensibil.
De asemenea, Episcopia Maramureșului s-a mobilizat. Este vorba, practic, de toate episcopiile şi arhiepiscopiile care se află în proximitatea punctelor de frontieră pe unde pot pătrunde refugiații.
Acești refugiați şi întâlnirea cu ei cred că constituie acum o probă fundamentală pentru dovedirea reală a gradului nostru de creștinare. A fost pandemia, a fost cazul pandemiei acum este cazul războiului.
"Este important să nu ratăm aceste întâlniri cu aproapele nostru"
Există situaţii în care nu cuvintele, nu discursurile, ci gesturile tăcute, faptele milei, ale empatiei cu suferința celuilalt compun pe loc umanitatea, omenia noastră adâncă. Este important să nu ratăm aceste întâlniri cu aproapele nostru.
Solidarizarea cu victimele unei agresiuni, ospitalitatea, ieșirea generoasă în întâmpinarea celui care fuge uitându-se speriat în urmă alergând uneori spre nicăieri, toate aceste lucruri compun un context în care biserica se va implica foarte consistent.
Biserica acum nu este neapărat o instituție, biserica este compusă din fiecare om care crede în Hristos", a spus Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Patriarhiei Române.