Antena 3 CNN Emisiuni În fața națiunii UNICEF România: ”Copiii sunt cei mai expuși efectelor crizei climatice. Sunt aproape 1 milion în România”

UNICEF România: ”Copiii sunt cei mai expuși efectelor crizei climatice. Sunt aproape 1 milion în România”

Un miliard de copii sunt expuși unui risc ridicat de a resimți efectele schimbărilor climatice. Potrivit unui raport UNICEF, aproape jumătate dintre copiii din lume se confruntă cu șocuri climatice, care le reduc accesul la hrană, apă, aer curat sau educație. Experții avertizează că numărul acestora ar putea crește.

New Project - 2021-08-20T203545.549
de Andreea Ştefan    |    20 Aug 2021   •   20:36

În raportul UNICE au fost incluse 163 de state, iar România ocupă locul 102 la riscurile climatice pentru copii.

Pieter Bult, reprezentantul UNICEF în România, a explicat în emisiunea ”În fața națiunii” de la Antena 3 cum îi afectează pe copii schimbările climatice și în ce zone din lume sunt copiii cei mai afectați de ele.

”Pentru început, raportul arată cei cei mai afectați de schimbările climatice sunt copiii. De asemenea, raportul spune că ei sunt afectați de toate tipurile de schimbări climatice și poluări de mediu, fie că vorbim de poluarea atmosferică, valuri de căldură extremă, inundații sau boli. Toate aceste fenomene îi afectează pe copii mai mult decât pe adulți. Aceasta este principala concluzie a raportului.

Efectele se văd în special la copii de vârstă foarte mică, sub 5 ani. 90% din bolile legate de problemele climatice afectează copiii cu vâraste sub 5 ani. Cum ați menționat deja, la nivel global, peste un milion de copii locuiesc în zone cu riscuri foarte ridicate. E vorba de aproape jumătate din copiii din lume.

Un alt aspect interesant, care este specificat în raport, este dezechilibrul puternic dintre țări, dintre părți ale lumii care generează gazele cu efect de seră, gaze care cauzează schimbările climatice. Avem de a face cu o discrepanță majoră între țările care resimt efectele schimbărilor climatice. Este vorba despre țările mai sărace și și mai vulnerabile, în care copiii sunt cei mai afectați”, a spus Pieter Bult, reprezentantul UNICEF în România.

”România este încadrată în categoria de risc mediu”

Peter Bult a vorbit apoi despre riscurile provocate de schimbările climatice la care sunt expuși copiii din România.

”În primul rând, raportul nostru se referă la situația la nivel global, iar pe harta mondială România este încadrată în categoria de risc mediu. Acestea fiind spuse, și copiii români se confruntă cu riscuri ridicate de poluare, valuri de căldură și epidemii. 

Un aspect important pe care vreau să îl subliniez despre România este următorul: cum am spus deja, familiile vulnerabile și familiile sărace sunt mai afectate decât familiile înstărite. Știm că, în România, unul din trei copii trăiește în situație de sărăcie sau aproape de sărăcie. Aceasta este cea mai mare preocupare. Este vorba despre acești copii, numărul lor se ridică la aproape un milion în România. Ei se confruntă cu riscuri ridicate și din punct de vedere al schimbărilor climatice. Este un risc care a sporit odată cu pandemia COVID.

Am constatat o creștere a numărului de copii care trăiesc în sărăcie, ca urmare a pandemiei de COVID și a măsurilor pe care le-a adus aceasta.

×
Subiecte în articol: UNICEF unicef romania schimbari climatice
Citește mai multe din În fața națiunii
» Vezi toate știrile din În fața națiunii
Cele mai noi știri
Parteneri
x close