Prezent în România în perioada 11-14 aprilie, preşedintele Comitetului Militar al NATO, amiralul Rob Bauer, a acordat un interviu în exclusivitate pentru Antena 3 CNN, în care a vorbit despre contraofensivele pregătite de Ucraina.
Întrebat care este ajutorul militar pe care noi, aliații şi toate cele 50 de state îl acordăm Ucrainei pentru a face cât mai reuşită aceasta contraofensivă pe care o așteptăm să eliberăm teritoriul Ucrainei, amiralul Rob Bauer, a spus:
"Obiectivele strategice ruseşti nu au fost îndeplinite, nici unul dintre ele. Şi astfel rușii vor continua să încerce să atingă aceste obiective şi, prin urmare Ucraina trebuie să continue să se apare. Şi prin urmare noi trebuie să continuăm să ajutăm Ucraina. Asta este logica a ceea ce facem.
Ucrainenii vor să recupereze ceea ce lise cuvine de drept, adică pământul lor care a fost luat ilegal de Rusia şi, prin urmare se pregătesc pentru o contraofensivă. Şi cred că rușii vor încerca cel mai probabil să continue acțiunile ofensive şi vor încerca să ia mai mult pământ din Ucraina.
Şi este o cursă contracronometru deoarece ambele națiuni au probleme similare în ceea ce privește faptul că au nevoie de mai mult şi de personal nou, au nevoie de mai multe şi de noi sisteme de armament şi de muniție. Şi atât Rusia cât şi Ucraina fac acest lucru în acest moment.
Cred că Rusia de va concentra nu ca o alegere, ci pentru ca nu are altă alternativă, se vor concentra pe cantitate mai mult ca pe calitate. Deci, cel mai probabil vor folosi trupe proaspăt mobilizate, slab antrenate şi capacități vechi, cum ar fi tancurile T-54 pe care le scot acum din stocurile lor.
Ucraina primește din ce în ce mai multe sisteme de armament occidentale moderne, iar națiunile care sprijină Ucraina investesc în instruire nu doar în ceea ce privește acel sistem de armament specific, ci şi în utilizarea forțelor combinate, aşa numite operaţiuni cu categorii de forțe combinate.
Şi în acest sens, forțele ucrainene vor avea un echipament mai bun şi vor fi mai bine pregătite, inclusiv în ceea ce privește susţinerea acestor forţe, deci capacitatea de a repara sistemele de arme şi de a avea muniție suficientă pentru luptă dacă aceasta începe. Momentul în care va avea loc aceasta contraofensivă este la latitudinea Ucrainei" a spus preşedintele Comitetului Militar al NATO, amiralul Rob Bauer pentru Antena 3 CNN.
- De ce considerați că acest război conține elemente atât din trecut cât şi din viitor?
"Pentru că vedem elemente ale trecutului și nu ale trecutului recent, ci ale Primului Război Mondial, vedem război de tranșee vedem baraje de artilerie, şi vedem elemente de război modern cu drone și inteligență cibernetică și artificială și acea combinație înseamnă că multă vreme oamenii au crezut că viitorul în războaie ar fi doar despre aceste noi tehnologii și nu despre noroi și sânge și mulțumiri și soldați pe moarte, şi asta nu este adevărat, este o combinație între cele două şi acum vedem elemente de război din trecut, dar şi din viitor", a mai spus amiralul Rob Bauer.
- Ce aveți în vedere când vorbim de poziționări de trupe și tehnică și cât de departe vom vedea nivelul prezenței NATO în România?
"Este important să spunem că NATO este alcătuită din 31 de state suverane, așa că totul începe cu națiunea care cere prezența trupelor aliate pe pământul său, nu este o decizie a NATO, este o cerere a națiunii și apoi practic NATO și apoi alte națiuni se gândesc dacă ei
pot și vor contribui cu trupe. Așa funcționează și apoi rezultatul este, practic, care este situația actuală și decizia de la Madrid a fost că atunci când vine vorba de grupurile de luptă, națiunile vor oferi în opt țări, astfel încât cele trei state baltice Polonia Slovacia, Ungaria, România și Bulgaria, opt grupuri de luptă în total, iar acele grupuri de luptă vor fi activate batalioane, adică batalioane cu ceva apărare aeriană și ceva logistică etc., Iar când există informații că există un pericol pentru alianță, atunci va fi o decizie să mărească dimensiunea grupurilor de luptă de la un batalion la o brigadă, iar națiunile care sunt națiunea conducătoare pentru acele grupuri de luptă de ajutor au promis că vor organiza acea creștere a forțelor și asta se va face atunci când va fi necesar, desigur, deci nu permanent, ci doar atunci când este necesar.
În anii următori vom arăta că acest mecanism funcționează prin exerciții, așa că în următorii ani veți vedea în diferitele opt națiuni că în fiecare an există un număr de grupuri de luptă care vor fi mărite la o brigadă pentru câteva săptămâni sau o lună pentru a arăta că toată lumea este convinsă că că mecanismul funcționează,aşa cum am convenit.
Dacă situaţia se schimbă ca urmare a războiului, atunci ar putea fi o schimbare în acea decizie, dar asta depinde de realitatea de pe teren în Ucraina și așa că nu voi începe să speculez despre asta, dar există această posibilitate", a mai spus amiralul Rob Bauer.