Antena 3 CNN Emisiuni În fața națiunii Un soldat a murit în Ucraina. Acum fața lui este pe o bancă, într-o şcoală, pentru a-i inspira pe școlarii ruși

Un soldat a murit în Ucraina. Acum fața lui este pe o bancă, într-o şcoală, pentru a-i inspira pe școlarii ruși

Copiii din Rusia nu au nicio şansă să afle adevărul despre ţara lor, despre războiul din Ucraina, despre tot ceea ce se întâmplă în urma acţiunilor Rusiei, pentru că inclusiv profesorii sunt ameninţaţi direct dacă le spun măcar o frântură de adevăr copiilor din şcoli. Un documentar CNN dezvăluie cenzura incredibilă, pe scară largă, care are loc în Rusia în momentul de faţă. Practic, sunt aceleaşi sisteme şi aceleaşi practici din perioada stalinistă. 

elevi rusia
Un soldat a murit în Ucraina. Acum fața lui este pe o bancă, într-o şcoală, pentru a-i inspira pe școlari ruși Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    18 Iul 2023   •   14:02

Materialul îmcepe cu elevi îmbrăcaţi în uniformă ce mărşăluiesc pe holurile unei şcoli din Rusia.

„Marşul nu este într-o cadenţă perfectă. Dar ceea ce îi lipseşte acestei ceremonii în ceea ce priveşte precizia militară, compensează prin valoarea propagandistică. Aceşti copii din centrul Rusiei vor avea acum şansa de a sta la o bancă nouă pe care se află chipul unuia dintre morţii de război ai Rusiei, un fost elev al acestei şcoli, ucis la doar trei zile după invazie. Mama sa îndurerată încearcă din răsputeri să depăşească momentul”, se arată în documentarul CNN.

Aceste aşa-numite bănci ale eroilor care transformă sălile de clasă în memoriale sumbre ale bilanţului morţilor pe care Rusia a încercat să-l ascundă, sunt parte, de fapt, a unei iniţiative guvernamentale.

Partidul de guvernământ al Rusiei spune că numărul lor a depăşit 14.000, deşi se pare că includ veterani din alte războaie.

„Îi vedeţi poza, numele, a fost elevul nostru cu doar câţiva ani în urmă, a încercat să ne salveze ţara. Pentru tineri, pentru cei foarte tineri, este greu să nu simtă acest lucru în mod dureros”, spune profesorul Daniel Ken.

Daniel Ken, şeful unui sindicat al profesorilor în mod deschis anti-Kremlin, care trăieşte acum în afara Rusiei, spune că atmosfera din şcoli s-a schimbat peste noapte de când a început războiul.

Informaţiile sunt atât de strict controlate, spune el, încât mai mulţi profesori au fost concediaţi, iar unii chiar amendaţi pentru că au vorbit.

O soartă pe care Olga, o profesoară din Sankt Petersburg căreia i-a fost schimbat numele în material din motive de siguranţă, a evitat-o la limită.

 „Am încercat, de asemenea, să-mi conving colegii că ţara noastră a comis o crimă. O săptămână mai târziu, directoarea şcolii m-a invitat la o discuţie şi m-a avertizat că, dacă voi continua, atunci va trebui să apeleze la un organism special al statului. Ea se referea la FSB”, spune aceasta.

Şi mai sunt schimburile nu chiar atât de subtile ale programei şcolare. Un videoclip despre podul Crimeei este parte a unei noi serii de lecţii săptămânale controlate de stat, lansate anul trecut şi numite „conversaţii despre lzucruri importante”.

„Nu este doar o punte de transport, ci o punte spirituală”, explică vorbitorul din clipul cu pricina. Nicio menţiune însă despre explozia uriaşă care a provocat prăbuşirea unei părţi a podului cu câteva luni mai devreme.

Istoria este rescrisă în manualele şcolare. Aceasta include acum aşa-numita operaţiune militară specială. Şi nu este vorba doar despre istoria recentă. 

„Este un fapt istoric că că Rusia este un stat care a început cu Kievul-Rusia Kieveană, ca să spunem aşa. Dar în zilele noastre, când se editează manualele de istorie, această idee este eliminată”, spune Olga.

O elevă demontează rapid o armă pe o bancă, într-o sală de clasă. Scene ca aceasta, filmată la o şcoală din Crimeea, vor fi probabil mult mai frecvente.

Pregătirea militară de bază, o revenire la vremurile sovietice, este gata să reintre, oficial, în programa şcolară pentru clasele mai mari. 

„Este o metodă ieftină şi simplă de a ajunge la un public foarte mare şi de a transmite poziţia guvernului. Este, în esenţă, o violenţă morală împotriva copiilor”, precizează Daniel Ken.

CNN a contactat Ministerul Educaţiei din Rusia pentru a comenta scopul acestort schimbări, însă nu a primit niciun răspuns.

Statul în aceste bănci ale eroilor este, în multe şcoli, o recompensă doar pentru cei mai buni elevi. Este un stimulent morbid pentru a creşte o generaţie suficient de patriotică pentru a accepta un război ale cărui consecinţe, cu siguranţă, le vor moşteni. 

×
Citește mai multe din În fața națiunii
» Vezi toate știrile din În fața națiunii
Cele mai noi știri
Parteneri
x close