Meteorologii au emis astăzi primul cod roșu de caniculă din această vară. Şi mâine în 6 județe din ţară, temperaturile extreme vor depăși recordurile absolute ale perioadei.
Valul de caniculă se suprapune peste problema deja existentă din cauza secetei.
Sunt mai multe județe în care s-a luat decizia raționalizării apei și ar putea urma altele. Problemele nu sunt doar la noi în țară. Și Franța, și Italia, de exemplu, sunt afectate grav de secetă.
Roxana Bojariu directorul departamentului climatologie de la ANM ne spune care este situația în acest moment și pentru ce să ne pregătim.
"Din păcate, suntem în multe zone din România cu rezerva de apă deficitară în sol și este al 3-lea an pentru zona Moldovei, Dobrogea, când avem o astfel de situație. Și nu doar în Moldova și Dobrogea avem astfel de zone. Sunt zone și în vestul țării, în zone și în sud, dar cea mai mare problemă rămâne în est.
Din păcate, tendința aceasta de a avea secetă ar putea să continue în anii și deceniile care vin din două cauze.
Pe de o parte temperaturile din ce în ce mai mari, care evaporă mult mai mult rezerva de apă din sol și mult mai rapid, iar pe de altă parte, experimentele noastre numerice cu modele climatice ne arată că și cantitatea de precipitații vara în medie, o să scadă și o să scadă, cu atât mai mult cu cât vom avea o concentrație mai mare la nivel global de gaze cu efect de seră în atmosferă.
Este o problemă globală, iar în România ea se traduce prin această tendință de scădere a cantității de precipitații vară atunci când necesarul de apă vedem bine că e mai mare.
Totuși, pe de o parte, culturile agricole, pe de altă parte însă și generarea de energie prin puterea hidro, dar pe de altă parte și necesarul în gospodării de apă este mare vara deci trebuie să avem foarte mare grijă de această resursă.
Situația nu este o fatalitate. Dacă noi știm să gestionăm lucrurile, putem să limităm şi facturile acestei consecință a încălzirii globale.
Dar evident că asta cere pregătire, cere acțiune, consecventă, sistematică. Indicațiile de care se vorbește foarte mult.
Clar, trebuie să fie rapidă. Și nu e vorba doar de România. Trăim în urgență climatică, o criză climatică care poate că este uneori mascată de alte evenimente, dar ea rămâne acolo și va trebui să acționăm consecvent.
Dar asta cere încă o dată acțiune pe termen lung, dincolo de figurile astea electorale, dincolo de orizontul ăsta scurt de azi pe mâine și cere multe lucruri. Cere, de exemplu, finanțarea cercetării, asta nu prea se face. Cere, evident, o acțiune în care echipei de disciplinare să vină împreună cu practică, cu cercetare și mai ales continența.
Trebuie să facem lucrul ăsta mereu, nu doar când ne împinge Bruxelles-ul", a spus Roxana Bojariu directorul departamentului climatologie de la ANM, în emisiunea În faţa naţiunii de la Antena 3.