Doi cetățeni români au fost uciși, în timp ce alți patru au fost răniți în luptele care au loc în această perioadă în Congo, între rebeli și forțele guvernamentale. În conflict a mai fost ucis și un cetățean al Republicii Moldova.
Românii care au fost uciși în luptele din Congo fac parte din gruparea de mercenari ai lui Horațiu Potra, veteran al Legiunii Străine, implicat în mai multe operațiuni pe continentul african.
Și ceea ce veți auzi în continuare sunt înregistrări despre care mercenarii afirmă că au fost făcute în timpul confruntării cu rebelii. Nu am putut însă confirma autenticitate acestor înregistrări din alte surse.
”Haideți cât de repede puteți încoace, că ăștia ne mierlesc pe toți, să mor dacă nu! Cum ne mișcăm, cum ne ciuruie capul! Nu-i ăutem nici evacua de aici, nu-i putem scoate singuri de aici. Suntem depășiți. Veniți, că-i grav! Unul e grav de tot, îl pierdem!.
Băieți, faceți tot posibilul și trimiteți mai repede suport aerian! Noi, de la S7, mai avem un rănit, care a fost lovit în cap. 30 de procente că va supraviețui, din cele...”, se aude în înregistrările menționate.
Mercenarii români sunt combatanți ai companiei lui Horațiu Potra, afiliată guvernului de la Kinshasa, care sunt angajați în luptă cu rebelii M23, adică mișcarea 23 martie, numită și Armata Revoluționară din Congo.
Mercenarii lui Potra au fost încercuiți în jurul localității Sake, în estul țării, la frontiera cu Rwanda.
Aproximativ 90% dintre luptătorii companiei conduse de Potra sunt veterani ai armatei Române, ai structurilor Ministerului de Interne sau ai Legiunii Străine, precum și veterani originari din Republica Moldova.
În ce privește contextul local, trebuie menționat că în urmă cu o săptămână, rebelii grupării M23 au ucis 20 de persoane, iar zeci de mii de oameni au fugit din calea acestora.
MONUSCO, adică Misiunea ONU de menținere a păcii din această țară, a deschis un coridor umanitar pentru persoanele care fug de violențele din estul țării.
Misiunea MONUSCO a anunțat că aproximativ 1.000 de persoane strămutate sunt adăpostite de vineri.
Printre altele, mercenarii români din compania lui Potra păzesc acum aeroportul din Goma, folosit de forțele aeriene din Republica Democrată Congo și misiunea ONU, în timp ce tehnicienii companiei bulgare Agemira supraveghează întreținerea aeronavelor.
Armata congoleză vrea să se asigure că pista de importanță strategică, aflată la doar câteva zeci de kilometri de linia frontului, nu va cădea în mâinile rebelilor, așa cum s-a întâmplat în timpul ultimului război din 2012.
Atunci, luptători M23 au jefuit depozitele armatei de pe aeroport, inclusiv rachete cu rază medie de acțiune din Rusia.
Un angajat al Autorității de imigrare din Gongo, staționat la aeroportul din Guma, a declarat că a ștamilat pașapoartele românești ale unor militari albi la sosire.
Horațiu Potra a fost membru al Legiunii străine franceze în anii 90 și a fost cunoscut ca fiind foarte activ în Africa în următoarele decenii.
Potra ar fi fost angajat, spune ancheta Deutsche Welle, de milionarul Frank Timiș, ca șef al securității operațiunilor sale din Africa.
El i-a învățat pe insurgenții din Ciad cum să lupte, iar în 2002 l-a contactat liderul rebel congolez Jean Pierre Bemba, care l-a ajutat pe fostul președinte din Republica Central Fricană vecină, să-și recupereze poziția pierdută în urma numeroaselor rebeliuni militare.
Potra, la rândul său, este directorul general al grupului românesc de mercenari Asociația Ralf, cu sediul în Sibiu. Site-ul său de internet precizează că firma pregătește gărzi de corp pentru VIP-uri, protejează zone sensibile, cum ar fi minele, și antrenează forțele speciale.