"Yemen-ul a fost împărțit în două, în urma rebeliunii Houthi, iar sudul este controlat de acești rebeli susținuți de Iran.
Informația pe care o avem este că în aceste imagini - la care am blurat fețele persoanelor - bărbatul din stânga este marinarul român.
El are un tatuaj pe mână şi a fost recunoscut de apropiații săi din România", a explicat analistul militar Radu Tudor la Antena 3 CNN.
Rebelii Houthi avertizează, din nou, vasele care tranzitează Marea Roșie
Într-o declarație publicată miercuri, rebelii Houthi și-au au reînnoit avertismentul la adresa navelor din Marea Roșie care arborează pavilion israelian, sunt administrate de companii israeliene sau sunt deținute de cetățeni israelieni.
Forțele susținute de Iran în sudul Yemenului și-au reconfirmat intenția de efectua "operațiuni militare" împotriva navelor și intereselor israeliene până când "agresiunea Israelului împotriva Gaza va înceta".
Declarația mai spune că "unitățile militare" care oferă protecție navelor israeliene vor fi considerate ținte legitime.
Rebelii Houthi au făcut apel la toate navele care tranzitează Marea Roșie "să se ferească" de navele israeliene și au cerut navigatorilor să nu-și dezactiveze dispozitivele de identificare.
Ce se știe despre nava "Galaxy Leader", sechestrată de forțele Houthi
Nava cargo Galaxy Leader a fost deturnată, duminică, de forțele Houthi în Marea Roșie.
Vasul avea la bord aproximativ 25 de membri ai echipajului, între care un marinar român, fiind operat de compania japoneză Nippon Yusen Kaisha Line.
Japonia colaborează în prezent cu Israelul și a cerut Arabiei Saudite, Omanului și Iranului să îi îndemne pe rebeli să elibereze nava și echipajul cât mai curând posibil.
La rândul lor, Statele Unite au cerut "eliberarea imediată" a vasului și a echipajului.
Iranul, în pofida deceniilor de sancțiuni draconice inițiate de SUA, a continuat să furnizeze pregătire și arme forțelor Houthi din Yemen, precum și regimului sirian, grupării Hezbollah din Liban și grupărilor Hamas și Jihadul Islamic din Gaza, amintește CNN.