Africa de Sud urmează să găzduiască cel de-al 15-lea summit BRICS în august 2023. Liderii celor cinci membri ai acestei uniuni - Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud - participă în mod tradițional personal la acest eveniment.
Între timp, Curtea Penală Internațională i-a pus bețe în roate președintelui rus Vladimir Putin, emițând un mandat de arestare împotriva sa, acesta fiind suspectat de comiterea de crime de război în Ucraina.
Africa de Sud încearcă acum să găsească o cale de ieșire din această încurcătură, găsind un echilibru între dorința de a nu jigni Moscova și pe Putin personal și responsabilitatea de a-și respecta obligațiile internaționale asumate în temeiul statutului de la Roma, care a instituit Curtea Penală.
Președintele sud-african Cyril Ramaphosa va participa probabil la summitul Rusia-Africa de la sfârșitul lunii iulie pentru a găsi un posibil compromis pentru toate părțile implicate. Zvonurile sugerează că summitul BRICS s-ar putea chiar să fie mutat în China.
Africa de Sud este semnatară a statutului de la Roma, ceea ce înseamnă că autoritățile naționale vor fi obligate din punct de vedere legal să-l rețină pe Putin imediat după ce acesta coboară din avion și să-l extrădeze în Olanda.
Acesta este motivul pentru care un eveniment foarte banal, care rareori atrage prea multă atenție în afara statelor membre ale Uniunii, a ocupat brusc un loc de frunte pe agenda internațională. Miza devine din ce în ce mai mare, de la o oră la alta, pentru toate părțile interesate.
Pentru Putin, acest summit va servi ca o oportunitate strălucită de a sfida comunitatea internațională, arătând lumii că încercările recente de a izola Rusia au eșuat.
Pentru Curtea Penală, este un test al autorității sale. Kremlinul este în mod tradițional mut cu privire la planurile lui Puțin.
Potrivit purtătorului de cuvânt Dimitri Peskov, un maestru în a face declarații fără a spune nimic de valoare sau de substanță, decizia privind călătoria președintelui rus în Africa de Sud nu a fost încă luată, dar pregătirile se desfășoară conform planului.
În schimb, Occidentul are toate instrumentele necesare pentru a face Africa de Sud să regrete alianța cu Kremlinul despre care toată lumea vorbește și pentru a forța țara să își respecte obligațiile internaționale în calitate de membru al Curții Penale Internaționale.
Cu atât mai mult acum, cu cât Pretoria este deja aspru pedepsită de partenerii săi globali și de forțele de opoziție din interiorul țării pentru dorința sa de a evita cu orice preț orice critică la adresa Moscovei pentru războiul pe care l-a declanșat în Ucraina.
Acest lucru înseamnă că decizia privind modul în care se va proceda cu Africa de Sud, dacă Putin va sosi în țară pentru summit, aparține capitalelor occidentale. Singura întrebare care se pune aici este dacă acestea sunt dispuse să acționeze rapid și decisiv.