„Valurile de căldură se numără printre cele mai mortale pericole naturale, cu sute de mii de decese care pot fi prevenite în fiecare an. Căldura este un risc pentru sănătate în creştere rapidă din cauza urbanizării rapide, a creşterii temperaturilor extreme şi a îmbătrânirii populaţiei”, precizează consilierul principal pe probleme de căldură extremă al Organizaţiei Meteorologice a ONU, John Nairn.
Experţii în climatologie spun că este posibil ca luna aceasta să se înregistreze cele mai ridicate temperaturi globale din ultimii 120.000 de ani.
Pe întreg continentul european au fost emise alerte meteo roşii, iar incendiile de vegetaţie fac ravagii în Croația, pe coasta Adriaticii și în Navarra, în Spania. Mai mult, obiective turistice, cum ar fi Acropole, în Atena, au fost închise, întrucât temperaturile au depăşit 40 de grade Celsius.
De la momentul în care s-a început măsurarea temperaturii aerului, în 1850, "Pământul nu a experimentat nimic asemănător", a precizat Organizaţia Mondială de Meteorologie.