Antena 3 CNN Emisiuni În fața națiunii Octavian Oprea, despre cloud-ul guvernamental de 500 de milioane de euro: ”După un proces de recunoaștere facială veți putea interacționa cu toate instituțiile publice”

Octavian Oprea, despre cloud-ul guvernamental de 500 de milioane de euro: ”După un proces de recunoaștere facială veți putea interacționa cu toate instituțiile publice”

Adelina Miron
1 minut de citit Publicat la 19:58 04 Iun 2021 Modificat la 20:01 04 Iun 2021
o_1f7bvb8s69ao1s8i6n128u5qb.jpg
Sursa foto: Facebook/Octavian Oprea

”Pe lângă această clădire pe care noi ne dorim să o creăm și în care dorim să montăm această infrastructură hardware, până la epuizarea celor 500 de milioane de euro mai avem și alți pași de parcurs. Migrarea actualelor aplicații și crearea de aplicații noi conform strategiei și politicii publice aprobate în ședința de guvern de ieri. Nu vom cheltui 500 de milioane de euro pe hardware, ci vom cheltui 500 de milioane de euro pentru îmbunătățirea interacțiunii cetățeanului cu instituțiile publice din România. Până să meargă totul la un clic distanță, în spate sunt ani buni de muncă. (....)

Avem câteva obiective clare. Acest comitet de e-guvernare are ca principal scop inventarierea tuturor serviciilor pe care instituțiile publice centrale din România le oferă cetățenilor. Avem ca obiectiv până la sfârșitul anului să avem un registru cu aceste servicii publice, precum modul în care se emite cartea de identitate, modul în care se emite un permis de conducere, modul în care cetățeanul își accesează informațiile personale din baza de date a CNAS, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru companii. Alături de aceste servicii publice vom avea evidenția tuturor actelor normative pe care trebuie să le verificăm.”

Octavian Oprea a mai explicat că, pentru a avea acces la serviciile publice pe cale digitală, cetățenii români vor trebui să treacă printr-un proces de recunoaștere facială. 

”Să zicem că nu aveți un cont pe platforma ghișeul.ro. Prin această platformă dumneavoastră vă veți scana cartea de identitate, după care veți trece printr-un proces de recunoaștere facială prin intermediul unui apel video, după care platforma va putea face o legătură între cele două informații și a vă crea un nume de utilizator și o parolă cu care dumneavoastră veți putea interacționa cu toate instituțiile publice. Fie că e ghișeul.ro, fie că e orice primărie din țară, fie că e CNAS sau Casa Naționnală de Pensii, ANAF și așa mai departe.”

×
x close