Experimentul a fost realizat de un grup de cercetători din Marea Britanie ale căror rezultate incredibile au schimbat perspectivele asupra funcționării creierului uman.
Potrivit studiului, degetul robotic poate fi controlat prin mișcările degetelor de la picioare. Cercetătorii au atașat unui număr de 36 de persoane o proteză finalizată cu un deget robotic. Aceasta a fost poziționată în jurul încheieturii de la mâna dreaptă.
Mișcarea degetului robotic a fost controlată de senzori atașați de degetele mari de la picioare ale utilizatorului, iar comenzile s-au realizat prin intermediul tehnologiei wireless de la încheietură și gleznă. Mobilizând fiecare deget mare de la picior persoanele astfel "îmbunătățite" își puteau mișca degetul robotic în direcții diferite și puteau apuca obiecte cu el.
A început o nouă revoluție în augmentarea oamenilor
Întrebat despre acest studiu şi despre rezultatele obținute, Costin Dămăşaru, specialist în neuroştiinte, a precizat că început o revoluție în augmentarea corporală.
„Cred că putem să punem în calendar că în 2021 a început o nouă revoluție în augmentarea oamenilor pentru că, ceea ce părea acum de domeniul științifico fantasticului începe să prindă viață și începe să devină realitate. Acest studiu este unul din sutele de aplicații pe care tehnologia Brain Computer Interface le poate avea.
În 2021 încep să devină comerciale anumite produse care au capacitatea de a putea oferi oamenilor anumite abilități pe care înainte nici măcar nu se gândeau că vor putea fi posibile.
Aici discutam despre augmentare corporală care nu mai este un vis. Spre exemplu, degetul acesta opozabil al treilea deget poate oferi o primă vedere asupra posibilităților incredibile de transformare a corpului uman.
În ultimii 10 ani s-au scris foarte multe cărți pe acest subiect. Cele mai importante atrag atenția asupra nevoii de a putea, a reglementa accesul la acest tip de augmentare", a spus Costin Dămăşaru.
Neuroetica va devenii unul din cele mai importante subiecte
Pe lângă beneficiile extraordinare pe cale le poate aduce augmentarea corporală celor care au nevoie de ea, specialistul atrage atenţia că vor exista anumite categorii de persoane care având acces la resurse ar putea crea un dezechilibru.
„Neuroetica va deveni, în anii ce vor urma, unul din cele mai importante subiecte alături de schimbarea climatică pentru că începând cu 2021 vor exista anumite segmente de oameni cu acces la resurse care își vor putea augmenta corpul, mintea, creierul astfel încât avantajele competitive pe care le vor avea se vor transforma în niște avantaje mult prea mari. Se va crea un dezechilibru major între ceea ce poate face un om care nu investește în augmentare sa, față de un altul cu aceste resurse care poate cheltui o anumită sumă de bani pentru a avea acces la ea.
Românii au acces la această tehnologie
„Noi spre exemplu avem la centrul pe care îl conduc niște mașinuțe pe care le poți opera cu puterea minţii. Practic sunt nişte device-uri care captează undele cerebrale și le transformă în comenzi pentru device-ul respectiv.
Avem şi un smart tv care se controlează cu o telecomandă din spatele capului și astfel pot să schimbi canalele și să dai volumul mai încet sau mai tare la televizor.
România are acces la cele mai noi tehnologii și, în curând, vom putea fi un centru de referință pentru inovație în zona augmentărilor corporale.