Antena 3 CNN Emisiuni În fața națiunii Ministrul Economiei, despre reformele pe care le propune FMI: "Anul acesta nu vor creşte taxele şi impozitele"

Ministrul Economiei, despre reformele pe care le propune FMI: "Anul acesta nu vor creşte taxele şi impozitele"

Andreea Ştefan
3 minute de citit Publicat la 19:59 29 Ian 2024 Modificat la 14:12 30 Ian 2024
ministrul economiei radu oprea
Ministrul Economiei, despre reformele pe care le propune FMI: "Anul acesta nu vor creşte taxele şi impozitele" Sursa foto: Antena 3 CNN

FMI a venit in România, în prima sa vizită a anului 2024, iar discuțiile cu autoritățile din România sunt cruciale: taxele, impozitele si pensiile româniilor. Timp de patru zile, Fondul Monetar Internațional va purta discuții cu Guvernul, dar și cu reprezentanți ai mai multor instituții. Bugetul, inflația și măsurile fiscal bugetare sunt principalele teme ale discuțiilor. 

Potrivit surselor Antena 3 CNN, FMI propune ca recalcularea pensiilor să fie dată în două-trei tranșe. Vrea, de altfel, impozit progresiv de până la 25% pe salariile de peste 8.000 de lei, dar și o singură cotă de TVA în România.

Pe de alta parte, se vor consulta reprezentanții FMI și autoritățile din România cu privire la creșterea pensiilor din septembrie, după aplicarea noii legi și a noii formule, mai ales cu privire la sursa banilor: de unde va face rost Guvernul de fonduri pentru aceste majorări.

În acest context, Radu Oprea, ministrul Economiei, a declarat, în direct la Antena 3 CNN, că taxele și impozitele nu vor crește anul acesta în România.

Citește și: Noile recomandări FMI pentru România: Impozit până la 25% pe salarii și pensii mărite în tranşe

”Economia românească are o creștere economică substanțială pentru Europa, 3,4% este previzionat. Chiar citeam ultimul articol din The Economist, care spunea că, în următorii ani, România va avea cea mai mare creștere economică în Uniunea Europeană, peste 3%, comparat cu o creștere economică previzionată undeva un 0,5% până în 1% în restul Europei, ceea ce va face ca România să arate din această perspectivă din ce în ce mai bine.

Creșterea economică în acest moment este în principal pe atragerea de fonduri europene, pe dinamica pe care o dau toate proiectele de investiții. Sunt bani foarte mulți în buget, peste 100 de miliarde în investiții. Marile proiecte de infrastructură generează creștere economică, zona IT-ului, a softului generează creștere economică, dar venim cu programe, cu scheme de ajutor de stat, astfel încât să maximizăm aceste creșteri.

Știți foarte bine că astăzi importăm materiale de construcții undeva aproape 70-80%. Venim cu o schemă de ajutor de stat ”Construct Plus”, astfel încât să producem în România mai multe materiale de construcții, astfel încât să maximizăm tot acest potențial pe care îl avem pentru creștere economică.

Până la urmă, ce trebuie să semne pentru români? Mai multe locuri de muncă mai bine plătite. Reușim acest lucru, înseamnă că România va fi cu certitudine mai bine.

FMI vine într-o vizită pe care o face în fiecare an, vor întocmi un raport asupra situației României, cu lucrurile bune, cu lucrurile mai puțin bune care se întâmplă în economia românească”, a declarat ministrul Economiei.

Întrebat cât de mult poate raportul FMI să afecteze ratingul de țară, Radu Oprea a răspuns: ”Eu cred că faptul că gestionăm aceste cheme de ajutor de stat și nu este vorba doar de cele pe care le are astăzi Ministerul Economiei, toate au ca scop reducerea deficitului balanței comerciale, reducem deficitele gemene, înseamnă un rating mai bun de țară, până la urmă, pentru că dacă indicatorii macro-economici vor arăta mai bine, cu certitudine lucrul acesta se întâmplă. Ce înseamnă un rating mai bun de țară? Înseamnă dobânzi mai mici pe care le plătim, înseamnă că economia românească va putea să se împrumute cu dobânzi mai mici și înseamnă costuri mai mici pentru toți românii”.

”Cel mai important mesaj, din punctul meu de vedere, pe care îl transmit de fiecare dată mediului de afaceri, este acela că anul acesta nu vor crește taxele și impozitele, pentru că avem nevoie de predictibilitate. Este un jalon în PNRR, care prevede reforma fiscală, dar este un subiect care necesită un dialog intens cu mediul de afaceri”, a mai spus ministrul Economiei la Antena 3 CNN.

×
x close