Antena 3 CNN Emisiuni În fața națiunii Ministrul Culturii, despre cum a fost descurajată investiţia privată în România: "Trebuie să ne deschidem, să eliminăm această stricteţe"

Ministrul Culturii, despre cum a fost descurajată investiţia privată în România: "Trebuie să ne deschidem, să eliminăm această stricteţe"

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 20:32 22 Iul 2022 Modificat la 20:34 22 Iul 2022
Lucian Roma?canu, ministrul Culturii

"Problema a fost una de sistem, aș putea spune, pentru că pe zona de biserici, pe zona patrimoniului statului noi am făcut foarte multe lucruri și chiar am semnat al treilea acord de împrumut cu Banca de Dezvoltare a Consiliul Europei, care va face posibilă restaurarea Muzeului Național de Istorie, care e o pată urâtă pe obrazul ministerului.

O să refacem viila Florica, o să facem operă de la zero la Iași.

Noi cam ce aveam în patrimoniu Ministerul Culturii s-a făcut. Teatru Național, Palatul Culturii, Teatrul de la Craiova.

Cum a fost descurajată investiția privată

Singurele lucruri care nu sunt în controlul ministerului sau n-au fost la modul cum ar fi trebuit, a fost modul de protecție absolută în viziunea unora din cei care au vrut să păstreze patrimoniul, lucru care a descurajat violent investiția privată în zona de patrimoniu.

Pentru că această, cum să spun eu, protecție fără rest i-a descurajat pentru că nu puteau să mai facă nimic.

Cumpărai un obiectiv de patrimoniu și te trezeai în imposibilitatea de a face absolut orice pe acel obiectiv, pentru că erau toți foarte stricți, începând cu modul de abordare a acestei realități de către ONG-uri, gen, cele ale unui celebru primar din Capitală și terminând cu modul în care se raportau la aceste lucruri comisiile Ministerului Culturii.

"Trebuie să protejăm, trebuie să conservăm, dar să și dezvoltăm"

Eu văd lucrurile un pic diferit. Trebuie să protejăm, trebuie să conservăm, dar să și dezvoltăm. Și există un exemplu și mă bucur că s-a întâmplat să se aprobe să se autorizeze în noul teatru Grivița 53, primul teatru privat construit în România după 75 de ani, care a fost la un milimetru să nu aibă autorizație pentru că se distruge monumentul.

"Trebuie să ne deschidem. Noi am alungat investitorii prin această strictețe exagerată"

Nu se distruge, i se dă o nouă viață. Se păstrează ce iese din monument, altfel ar fi căzut și dincolo de el în sus se construiește ceva perfect asortat zonei și monumentului. Trebuie să ne deschidem.

Noi am alungat investitorii prin această strictețe exagerată, iar lumea și-a făcut case mari și frumoase în Pipera și în alte zone ale Bucureștiului și n-au investit în locuri efectiv superbe din București din această frică.

Eu sper să dăm o nouă viață acestor monumente, dându-le voie celor care investesc să și dezvolte.

În rest sunt banii. Noi am avut o problemă de management la Institutul Național al Patrimoniului, de exemplu, care a avut pe programul național de restaurare vreo 148.000.000 de lei în 6 ani de zile și n-au reușit să cheltuie decât în jur de 60.000.000, au dat înapoi vreo 90 la rectificări.

"Avem un buget de 3 ori mai mult decât s-a cheltuit anul trecut"

Dacă ești într-adevăr dornic să faci ceea ce ești pregătit și ai vocația să faci, bate-te pentru chestiunea asta. (...)

Avem un buget de 3 ori mai mult decât s-a cheltuit anul trecut. Sper să dovedim că putem iar împreună cu colegii din Partidul Social Democrați și, sper, din coaliție, să identificăm surse extra de finanțare strict pe patrimoniu.

Sunt importante operele, teatrele, ele funcționează, au venituri proprii, lucrurile sunt în regulă.

Trebuie să găsim o cale de a institui un fond al patrimoniului, acest program național de restaurare care să funcționeze cu adevărat și să găsim căi legislative, să încurajăm oamenii să investească în patrimoniu și să îi descurajăm pe cei care vor să speculeze", a spus ministrul Culturii, Lucian Romașcanu în emisiunea În faţa naţiunii de la Antena 3. 

×
x close