Antena 3 CNN Emisiuni În fața națiunii Lumina albastră de la telefon și laptop provoacă insomnii și ne îmbătrânește. Românii, printre cei mai afectați europeni

Lumina albastră de la telefon și laptop provoacă insomnii și ne îmbătrânește. Românii, printre cei mai afectați europeni

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 19:46 16 Sep 2022 Modificat la 19:46 16 Sep 2022

Experţii vin cu o noua avertizare: nu doar ochii, dar şi pielea poate fi afectată de expunerea la lumina albastră, care accelerează declanşarea procesului de îmbătrânire prematură. Vorbim despre iluminatul stradal dar şi despre lumina telefoanelor sau a televizoarelor.

Atmosfera nocturnă de pe Pământ s-a schimbat în ultimii ani într-un ritm rapid din cauza creșterii continue a iluminatului artificial, iar lumina artificială emite o cantitate din ce în ce mai mare de radiație albastră.

Imaginile realizate de astronauții de la Stația Spațială Internațională între 2012 și 2020 au confirmat creșterea treptată a iluminatului în nuanțe albastre, în locul celor portocalii, pe străzile europene, pe măsură ce orașele, unul după altul, se orientează din ce în ce mai mult spre becurile economice tip LED.

Țările cu cea mai mare problemă legată de radiația albastră sunt considerate a fi Marea Britanie, Italia, România, Spania și Irlanda. Austria și Germania au cea mai mică problemă în acest sens, întrucât încă își mai luminează o mare parte din străzi cu becuri de tip mai vechi, cu lumină caldă, nu cu LED-uri.

Radiația albastră a LED-urilor – care este emisă și de telefoanele mobile, televizoare și alte dispozitive electronice și surse artificiale – e studiată de multă vreme şi deja se ştie că poate provoca tulburări de somn, din cauza suprimării hormonului melatonină, precum și alte probleme cronice de sănătate. Informaţiile au fost date publicităţii de un nou studiu științific realizat de cercetătorii de la Universitatea din Exeter, Marea Britanie.

Studiul a mai arătat și că răspândirea tot mai mare a radiației albastre emise de LED-uri a REDUS vizibilitatea astrelor pe cerul nopții. Lumina albastră afectează negativ și comportamentul diferitelor animale, cu consecințe ecologice mai ample.

Efecte negative asupra ochilor și pielii ale luminii albastre artificiale

Deși lumina albastră naturală este benefică pentru organism, această reglând ritmul circadian, lumina albastră artificială, adică cea emanată de lumina LED, însă și de ecranele gadgeturilor pe care le folosim din ce în ce mai mult, are o serie de efecte negative asupra ochilor și pielii.

Ecranul telefonului, laptopul, televizorul cu ecran plat, precum şi calculatorul sunt surse de lumina albastră artificială la care ne expunem poate chiar peste 12 ore pe zi.

Ochii sunt extrem de afectați de expunerea prelungită la această lumina albastră, pentru că nu au capacitatea de a "bloca" acest tip de lumina.

Mai puțin de 1% din radiațiile UV la care ne expunem la soare afectează retina, chiar dacă nu porți ochelari de protecție, asta pentru că ochiul uman are capacitatea de a bloca aceste radiații. Pe de altă parte însă, lumina albastră artificială reușește să pătrundă cu ușurință prin cornee și să ajungă la retină, cauzând daune.

Statistic vorbind, tinerii adulţi petrec în jur de 10 ore în fața ecranelor digitale, iar medicii dermatologi sunt de părere că această expunere poate fi echivalentul a 20 de minute petrecute în bătaia razelor de soare.

Lumina albastră face rău pielii tale prin stimularea activității radicalilor liberi și creșterea stresului oxidativ la nivelul pielii. Așadar, pielea îmbătrânește prematur, ca atunci când este expusă la radiațiile solare pentru mult timp.

Atenţie aşadar la toate sursele de lumina din viaţa noastră, pentru că în ultimii ani suntem practic scăldaţi în radiaţii albastre, care pe termen lung ne pot face extrem de rău.

×
x close