Antena 3 CNN Politică Kelemen Hunor, despre scandalul Ciucă-Ciolacu: „În coaliție lucrurile stau haotic. PNL plăteşte factura"

Kelemen Hunor, despre scandalul Ciucă-Ciolacu: „În coaliție lucrurile stau haotic. PNL plăteşte factura"

kelemen hunor
Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
de Claudia Popovici    |    24 Sep 2024   •   20:27

Kelemen Hunor, candidatul UDMR la alegerile prezidențiale 2024, a comentat, la Antena 3 CNN, scandalul din coaliţia de guvernare dintre liderii PSD-PNL cu privire la propunerea legislativă care i-ar permite lui Klaus Iohannis să candideze pentru Senat pe listele de partid. El a opinat că formațiunea sa nu poate susține pe nimeni şi acest scandal trebuie cumva rezolvat între cele două partide, mai ales ca ele dețin majoritatea. Cât despre „Legea-Iohannis", Hunor a spus că din punct de vedere legal PNL putea găsi o altă soluţie şi nu înţelege de ce juriștii liberali au venit cu această propunere care este nu este nici constituțională, nici corectă din punct de vedere politic.

„În primul rând, este clar că în acest moment, în coaliție lucrurile stau destul de haotic. Nu poți să spui că există stabilitate politică în România. Nu există de fapt, de mai bine de un an de zile. Uitați-vă la buget, la tot ce s-a întâmplat în acest an și dacă asta e stabilitate politică, atunci haideți să definim haosul. Cum e haosul, dacă asta e stabilitate politică?

Sigur, liderii de la Partidul Național Liberal sunt datori domnului președinte Iohannis, fiindcă președintele Iohannis a ținut la guvernare 5 ani fără să câștige alegerile și la un moment dat trebuie să plătești această factură.

Din 2019, exact acum 5 ani, când a fost dat jos guvernul condus de Viorica Dăncilă, a venit domnul Orban și de atunci PNL-ul este la guvernare. În 2020 au pierdut alegerile, sunt la guvernare în continuare. Deci din acest punct de vedere, într-adevăr e un rezultat politic și acest rezultat în acest moment trebuie mulțumit președintelui Iohannis, nu altcuiva. 

Hunor: „PNL şi PSD trebuie să găsească o soluţie"

Nu este cazul să spunem noi ce vom face, fiindcă ei au majoritate. PNL-PSD în acest moment are majoritate. Nici nu înțeleg de ce ar cere ajutor din altă parte, dacă ei nu se înțeleg, nu se poate ajuta nici pe unii, nici pe alții, fiindcă majoritatea în acest moment în Parlamentul României pentru guvernare este PSD-PNL. Punct. Deci ei trebuie să găsească o soluție.

Pe de o parte, pe de altă parte, există o chestiune de principiu, nu dai o lege pentru o singură persoană. Deci principiul juridic este că legea trebuie să fie generală pentru toată lumea. Dacă juriștii de la PNL ar fi venit cu o modificare, cu un amendament în care se spune că indiferent despre cine este vorba, poate candida fără să-mi fie membru de partid pe listele unui partid, înțelegea și domnul Iohannis că este și pentru el, dar asta e o altă discuție aici.

Sigur, eu spun doar că din punct de vedere juridic, constituțional ar fi existat o soluție, dar nu știu de ce au găsit această soluție, care nu este nici constituțională, nici corectă din punct de vedere politic. N-avem cum să susținem în această variantă", a spus la Antena 3 CNN, Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. 

Surse: Coaliția PSD-PNL se rupe din cauza legii lui Iohannis. Nicolae Ciucă nu mai vorbește cu Marcel Ciolacu

O discuţie despre proiectul care să dea posibilitatea şefului statului să candideze ca independent pe liste de partid la alegerile parlamentare a avut loc în data de 3 aprilie între preşedinţii PNL şi PSD, Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu şi preşedintele Klaus Iohannis, iar atunci, Marcel Ciolacu ar fi promis sprijin pentru demers, pentru ca ulterior să se răzgândească, au declarat surse liberale pentru Antena 3 CNN.

Liderul PNL, Nicolae Ciucă, ar fi fost sunat de Marcel Ciolacu, duminică, care i-a transmis că nu susține legea depusă de PNL în Parlament care l-ar fi ajutat pe Klaus Iohannis să candideze la Senat pe lista liberalilor. Președintele PSD i-ar fi spus partenerului de coaliție că nu e nevoie de o modificare de lege. „A fost o presiune de la liderii PSD pe Ciolacu”, susțin surse liberale.

PNL consideră acum că modificarea legii este imposibilă, iar „candidatura lui Iohannis este închisă”. 

Liberalii ar fi vrut ca președintele Klaus Iohannis să fie candidat pentru Senat pentru că „are atâta experiență, poate fi valorificată într-o comisie de politică externă, de exemplu”. Varianta Iohannis-premier este exclusă de conducere PNL.

Poziționarea PSD împotriva proiectului pentru candidatura lui Iohannis a dus la o nemulțumire în rândul conducerii PNL, Ciucă amenințând că nu va mai participa la ședințele Coaliției „pe chestiuni politice”. „Coaliție PSD-PNL nu cred că mai e posibilă după alegeri”, ar fi transmis Nicolae Ciucă, potrivit surselor citate. „Negociem cu oamenii care au cuvânt”, spun surse liberale. 

De altfel, Nicolae Ciucă ar fi atât de supărat pe Marcel Ciolacu încât ar fi spus că nu îl va mai suna și nici nu îi va mai răspunde la telefon.

Marți, Nicolae Ciucă a declarat că „e clar că nu există o susținere a demersurilor politice în interiorul coaliției. O înțelegere a existat pe acest demers cu Marcel Ciolacu”, referindu-se la legea pentru candidatura lui Klaus Iohannis.

„Nu văd cum putem realiza o coaliție cu PSD în aceste condiții”, a mai spus Ciucă atunci când a fost întrebat dacă vede posibilă o coaliție cu PSD după alegeri.

„Este discutabil”, a spus Ciucă atunci când a fost întrebat dacă mai are încredere în Ciolacu.

×
Citește mai multe din Politică
» Vezi toate știrile din Politică
Cele mai noi știri
Parteneri
x close