800.000.000 de oameni sunt afectaţi de lipsa cerealelor din Ucraina şi Rusia. "Putem spune că poate să existe o mare oportunitate pentru România pentru că România produce cereale, dublu decât consumăm noi, și de obicei exportăm materie primă.
Cred că ar trebui să luăm în serios un sprijin pentru fermieri, pentru zona de procesare, pentru că cererea va fi destul de mare și este un moment oportun ca economia din domeniul agricol să crească în țara noastră.
Deja avem în pachetul propus de Guvern un sprijin față de fermieri, apoi avem în banii din Uniunea Europeană pentru subvenție - din nou se pot capitaliza acești bani pentru susținerea procesării și cred că această oportunitate nu trebuie să fie ratată de către fermieri și de către România", a spus Gheorghe Falcă.
Războiul a dus la creșterea prețurilor globale la cereale, uleiuri de gătit, combustibil și îngrășăminte.
Lumea va simți criza alimentară ca urmare a războiului din Ucraina, din iulie
Rusia și Ucraina sunt principalele state exportatoare de cereale pentru multe dintre țările slab dezvoltate sau aflate în curs de dezvoltare.
Zelenski a subliniat necesitatea creării unui coridor care să permită exportul de cereale şi a vorbit cu lideri străini, printre alţii cu şefii ţărilor baltice, pentru stabilirea unui coridor care să permită exportul de grâu şi al altor cereale, zeci de milioane de tone.