Antena 3 CNN Emisiuni În fața națiunii Avertisment după un an de război în Ucraina. George Scutaru: "Avem o mare vulnerabilitate în domeniul naval"

Avertisment după un an de război în Ucraina. George Scutaru: "Avem o mare vulnerabilitate în domeniul naval"

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 21:07 27 Feb 2023 Modificat la 21:11 27 Feb 2023

Potrivit lui George Scutaru, trăim cea mai gravă criză de securitate care afectează continentul european și pune la încercare NATO și Uniunea Europeană.

"Este un război aflat în proximitatea granițelor României. Partea bună este că Ucraina a rezistat. Să ne aducem aminte că la câteva zile după începerea invaziei, foarte mulți dintre analişti se așteptau să ne confruntăm cu o cădere rapidă a frontului ucrainean și cu ocuparea Kievului. 

Din fericire, în primul rând este vorba de curajul armatei ucrainene, dar și de training-ul de care a beneficiat, de instructajul de care a beneficiat începând din 2015, după căderea Crimeei, din partea Statelor Unite și a altor state NATO. Și lucrul acesta s-a văzut în teren. În al doilea rând este vorba de o solidaritate imensă de care Occidentul a dat dovadă, de care toate statele democratice au dat dovadă pentru a sprijini Ucraina.

În acest moment putem avea câteva lecții învățate, putem trage câteva concluzii.

Citiţi şi: Cât de mare este pericolul care se apropie de România? George Scutaru: ”Acesta ar fi un coșmar strategic pentru noi”

În primul rând vorbim despre un război oarecum atipic. Este o îmbinare de armament nou și vechi, de armament de înaltă precizie, de drone. Este folosirea masivă a dronelor, dar și folosirea armamentului de generație '70, '80, '90 mai ales de către Federația Rusă", a spus el în interviul acordat lui Radu Tudor.

Întrebat care ar fi prima măsură pe care România, ca stat aliat, va trebui să o ia în perspectiva prelungirii acestui conflict la frontierele sale, George Scutaru a spus că modul în care ne pregătim noi depinde foarte mult și de ceea ce punem la dispoziție pentru întărirea NATO în această zonă. 

"Noi găzduim trupe. Noi, în primul rând, trebuie să investim mai mult pentru ceea ce înseamnă Host Nation Support. Pentru ceea ce ține ca și națiune gazdă să faci pentru trupele care îți vin.

În al doilea rând trebuie să recunoaștem că avem o mare vulnerabilitate în domeniul naval. Din păcate, și aici este vina noastră în primul rând, avem proceduri care au durat prea mult și n-am reușit să luăm niște nave capabile să fie un instrument real de descurajare. 

Citiţi şi: Decriptarea mesajului lansat de Vladimir Putin. George Scutaru: "Vom asista la o nouă ofensivă"

Ne mai confruntăm cu o situație. Marea Neagră este o mare închisă, cu o legislație specială. (...). Haideți să ne gândim ce se va întâmpla dacă ne vom confrunta cu un război care va avea suișuri și coborâșuri, va avea momente înghețate, va avea momente cu activitate pe front, dar Marea Neagră va rămâne închisă".

"În mod special și în mod general, trebuie să schimbăm legislația. Noi avem legislație de pace. Noi trăim sub imperiul unei crize de securitate în vecinătatea noastră", a mai spus George Scutaru, adăugând că armata trebuie să beneficieze de o procedură mult mai rapidă. 

"Dacă în Ucraina avem un război la scară largă, în Moldova avem un război la scară largă din punct de vedere hibrid și Rusia va face totul pentru a destabiliza Moldova. Din rațiuni istorice, din rațiuni bineînțelese pentru România, noi trebuie să susținem Republica Moldova în continuare astfel încât rușii să nu o destabilizeze", a spus George Scutaru, CEO New Strategy Center, pentru Antena 3 CNN.

×
x close