Furtunile şi vijeliile au făcut prăpăd în sudul ţării. Zeci de localități au fost inundate, iar vântul a smuls copaci și acoperișuri. Legumicultorii sunt disperați, zeci de solarii au fost distruse, iar vinetele, roșiile, ardeii sau castraveții care erau în prag de a fi recoltate sunt compromise sută la sută.
Întrebat care este cauza acestor fenomen meteo extreme, Bogdan Antonescu, expert în domeniu a precizat:
"Explicația ţine de ceea ce se întâmplă în atmosferă la scară mare. În perioada aceasta am avut o situaţie de instabilitate care duce la apariţia furtunilor, plus o situaţie de umiditate ridicată. Acestea sunt ingredientele care duc la apariția acestor fenomene.
Practic, din iunie până în august este sezonul pentru astfel de furtuni adică cele care produc vânt intens, grindină de mari dimensiuni, descărcări electrice sau uneori chiar şi tornade.
Da, ar trebui cumva să ne obișnuim pentru că odată cu creșterea temperaturii medii globale favorizează apariţia acestor fenomene. În special trebuie să ştim ce să facem când apar aceste fenomene, informaţii care sunt deja trimise prin Ro-Alert", a spus Bogdan Antonescu, expert fenomene meteo extreme, în emisiunea În faţa naţiunii de la Antena 3.
A plouat într-o zi cât într-o lună. "Vremea ne lasă fără roșii, vinete, castraveți"
Fenomenele extreme au afectat suprafețe mari de culturi din întreg judeţul Dolj. În doar câteva minute, suprafețe mari de cultură au fost acoperite de un strat gros de grindină.
În localitatea Grădinari, localnicii sunt printre cei mai importanți producători de roșii, ardei si castraveți, dar răsadurile sunt distruse în totalitate. La fel şi culturile din solarii, care într-o săptămână ar fi trebuit să ajungă în piețe.
Şi la Turnu Măgurele a fost prăpăd. Aici vântul a bătut cu peste 120 de kilometri pe oră la rafala, asta înseamnă cât o tornadă. În Roşiorii de Vede, 83 de kilometri pe oră, Alexandra, Piteşti şi Craiova 60 de kilometri pe oră.
Avertismentul meteorologilor! Ce urmează după furtunile puternice din ultimele zile
”Ar trebui să ne obișnuim pentru orice anotimp al anului cu acestea alternanțe foarte puternice atât în aspectul termic cât și în ceea ce privește aspectul vremii.
Pentru această vară, așa cum arată și estimările pe patru săptămâni care acoperă mare parte din luna iunie, dar și primele estimări ale centrelor mondiale de prognoză privind prognoza vremii în Europa, inclusiv în țara noastră, indică o vreme cu perioade calde care pot dura câteva zile, 5-7 zile sau chiar două săptămâni, urmate de perioade scurte care vor fi caracterizate de furtuni violente.
Context în care atât zona agricolă poate avea de suferit, o dată prin accentuarea secetei, pe de altă parte din perspectiva grindinei sau vântului violent care poate determina pagube în domeniul agricol și pe de altă parte consumul de energie foarte ridicat în perioadele cu vreme călduroasă, caniculară.
De altfel și primele zile ale lunii iunie, dacă este să privim pe termen scurt, vin cu temperaturi ce se vor apropia de pragul caniculei la umbră.
Temperaturi de 32-33 de grade vineri, în partea de Sud a țării, la umbră. Bineînțeles, cu umezeala din aer, gradul de disconfort și temperatura resimțită, măsura subiectivă a temperaturii pe care o resimte corpul uman, poate să depășească acest 35 de grade la soare în marile aglomerări urbane”, a explicat la Antena 3, Gabriela Băncilă, director în cadrul ANM.