Antena 3 CNN Emisiuni În fața națiunii ”Drogul violului”, printre cele mai periculoase | Dr. Radu Țincu: ”Să nu folosim niciun fel de băutură decât dacă ea este desfăcută în fața noastră”

”Drogul violului”, printre cele mai periculoase | Dr. Radu Țincu: ”Să nu folosim niciun fel de băutură decât dacă ea este desfăcută în fața noastră”

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 21:27 19 Apr 2024 Modificat la 21:27 19 Apr 2024

Psihologul Eduard Bondoc, doctor în medicină în cadrul Clinicii de Psihiatrie din Craiova, este de părere că cel mai periculos drog este așa-numitul ”drog al violului”, care nu are nici gust, nici miros, nici culoare.

El le-a sfătuit pe fetele care merg la petreceri să-și supravegheze băuturile.

”Cel mai periculos este drogul violului. Se numește rohipnol, este incolor, inodor, insipid, nu se simte în nicio băutură și sfătuiesc toate domnișoarele care se duc la petrecere să nu își lase nesupravegheate paharele, dozele de suc, pentru că e posibil să se strecoare un medicament din ăsta acolo. Și de amnezia momentului, nu mai știu ce s-a întâmplat în noaptea aia și este posibil să asistăm la drame uriașe”, a declarat Eduard Bondoc.

În altă ordine de idei, specialiștii atrag atenția că marijuana din România nu este recreativă, așa cum se întâmplă în Olanda și poate fi stropită cu insecticide, pesticide sau chiar otravă de șobolani care provoacă tulburări neuronale grave.

Dacă cineva vede cum se comportă un om care consumă droguri, spun specialiștii, atunci se gândește de două ori dacă mai vrea să consume.

”În momentul în care văd un film în care pacientul este în sevraj, în momentul în care se urcă pe pereți, în care rupe patul și face o grămadă de acte antisociale și dacă îl văd live cum face, atunci s-ar putea să se mai gândească o dată dacă se duc să tragă fumul ăla, să bea berea aia sau să facă alte lucruri”, a mai precizat psihologul Eduard Bondoc.

Doctorul Radu Țincu, specialist în Toxicologie, a vorbit despre efectele devastatoare ale acestor droguri la Antena 3 CNN.

”Într-adevăr, drogul violului reprezintă un pericol și au fost în ultimii ani raportate cazuri de utilizare a acestei substanțe. Este vorba despre o substanță inhibitorie care acționează la nivelul creierului și care produce trei efecte principale: dezinhibiție corticală, adică suntem mai tentați să cedăm în fața unui act sexual, pentru că avem o stare de euforie și de dezinhibiție la nivelul cortexului. Al doilea element îl reprezintă o stare de slăbiciune musculară, pentru că produce o stare de letargie și avem incapacitatea fizică de a ne opune unui act sexual și cel mai grav este că produce amnezia momentului respectiv. Persoanele respective nu-și mai amintesc a doua zi ce s-a întâmplat în toată această perioadă”, a declarat dr. Radu Țincu.

Acesta mai spune că ”recomandarea este a nu folosi niciun fel de băutură decât dacă ea este desfăcută în fața noastră sau dacă suntem într-un anturaj de încredere”.

Medicul mai spune că se înregistrează o creștere a numărului de consumatori care vin la spital din cauza dependenței de droguri.

”Avem o creștere a numărului de consumatori, a persoanelor care vin pentru că se simt dependenți, a părinților care aduc adolescenți la spital, pentru că aceștia deja au devenit dependenți și, din păcate, discutăm de o dependență polimedicamentoasă, adică o dependență la mai multe droguri. Într-adevăr, vârsta a scăzut foarte mult. Este surprinzător să vezi la spital părinți de părinți cu copii de 13-14 ani care vin să ceară ajutorul pentru că nu mai pot să-i stăpânească pe acești adolescenți”, a precizat dr. Radu Țincu.

×
x close