Antena 3 CNN Emisiuni În fața națiunii "Dispărut în sistemul penitenciar din Rusia!" | Aleksei Navalnîi, cel mai cunoscut opozant al lui Vladimir Putin, nu se mai află în închisoarea IK6 și nimeni nu știe ce s-a întâmplat cu el

"Dispărut în sistemul penitenciar din Rusia!" | Aleksei Navalnîi, cel mai cunoscut opozant al lui Vladimir Putin, nu se mai află în închisoarea IK6 și nimeni nu știe ce s-a întâmplat cu el

Liderul încarcerat al opoziției ruse, Aleksei Navalnîi, nu se mai află în închisoarea din regiunea Vladimir, în care și-a petrecut ultimul an din viață.

de Redacția Antena 3 CNN    |    12 Dec 2023   •   21:08

Apropiații disidentului sunt în alertă, pentru că nimeni nu se știe unde se află acesta.

În aflat în detenție de când s-a întors în Rusia în ianuarie 2021, după tentativa de otrăvire cu Noviciok, opozantul politic a fost condamnat în luna august anul curent la încă 19 ani de închisoare. 

Corespondentul CNN Fred Pleitgen a analizat datele acestui caz.

"Există o mare îngrijorare cu privire la Aleksei Navalnîi, după ce atât Fundația sa anticorupție, cât și familia sa au declarat că nu au absolut nicio idee despre locul unde se află fostul lider al opoziției. Apropiații săi spun că, practic, Navalnîi a dispărut în sistemul penitenciar rusesc.

O purtătoare de cuvânt a lui Navalnîi a declarat că acesta trebuia să se prezinte, din închisoare, la o audiere video cu judecătorii, dar că, pur și simplu, el nu s-a prezentat la acea audiere.

Când avocatul lui Navalnîi a întrebat ce se întâmplă cu clientul său, i s-a spus inițial că au existat probleme cu furnizarea de energie electrică în închisoarea în care se afla acesta.

Responsabilii închisorii lui Navalnîi spun că acesta nu se mai află în penitenciarul IK6

Ulterior, responsabilii din închisoarea numită IK6, aflată la est de Moscova, au comunicat că, pur și simplu, Navalnîi nu se mai află pe lista lor de deținuți.

După acest răspuns, echipa de avocați a continuat să întrebe și la alte închisori dacă Aleksei Navalnîi se află sau nu acolo. Toate au dat răspuns negativ.

Așadar, din acest moment, Alexei Navalnîi este dat dispărut de fundația pe care a înființat-o, dar şi de familia sa.

Întrebare este, desigur, ce s-ar fi putut întâmpla cu Aleksei Navalnîi și, cu siguranță, există mai multe posibilități. Una este că el ar fi trebuit să fie transferat într-o închisoare cu un regim mai dur.

Nu este neobișnuit în sistemul penitenciar rusesc ca deținuții care se află în faza de transfer să nu poată comunica sau să nu aibă voie să comunice.

Dispariția lui Navalnîi coincide cu momentul ales de Putin să anunțe că va candida din nou

De fapt, acest lucru i s-a întâmplat deja lui Navalnîi atunci când a fost transportat, în 2022, la închisoarea în care a stat până recent.

Pe de altă parte, Fundația Anticorupție amintește că Aleksei Navalnîi a avut probleme grave de sănătate în ultima vreme: de exemplu, săptămâna trecută, a leșinat în celula sa din și a fost nevoie să i se facă o perfuzie.

Un alt lucru pe care apropiații lui Aleksei Navalnîi îl au în vedere este acela că dispariția sa în sistemul penitenciar rusesc are loc aproape simultan cu anunțul prin care Vladimir Putin a confirmat că va candida din nou la viitoarele alegeri prezidențiale din Rusia", a relatat corespondentul CNN Fred Pleitgen.

×
Citește mai multe din În fața națiunii
» Vezi toate știrile din În fața națiunii
Cele mai noi știri
Parteneri
x close