Cristian Plută a fost arestat preventiv George Cristescu, managerul Spitalul Colentina, a primit arest la domiciliu pe fondul acestui scandal. Șase spitale mari din Capitală riscă să piardă finanțarea din PNRR.
Cristian Pluta a fost director general al Administrației Spitalelor București până în aprilie 2023. Ulterior, a fost înlocuit de Oana Sivache, însă a rămas adjunct al instituției. Plută este acuzat că a primit în iunie anul acesta mită 20.000 euro. Banii ar fi venit de la Cristescu George Mirel, pentru a fi propus în funcția de manager interimar al Spitalului Colentina.
La o zi distanță după ce procurorii DNA au descins în opt locații din București și Ilfov, inclusiv la sediul Administrației Spitalelor București, avem primele rețineri în acest dosar. Printre persoanele reținute se află atât directorul general adjunct al acestei instituții, Cristian Plută, dar și managerul interimar al Spitalului Colentina, Cristescu George Mirel.
Un şef al spitalelor Bucureştene dorea să-şi ridice casă din mită: 210.000 euro
Cristian Plută ar fi primit mită peste 300.000 lei și pentru un contract încheiat de instituție cu o societate comercială. Contractul viza modernizări la unitățile sanitare și la imobilele administrate de ASSMB. Directorul adjunct al instituției ar fi vrut să o implice și pe Oana Sivache, căreia i-ar fi propus o mită de 210.000 euro. Oferta a fost lansată chiar într-un restaurant, potrivit procurorilor DNA.
Oana Sivache: Deci, ai zis că ăia de la lucrări. Bun. Doar ai mei 210.000 euro? Mi se pare exagerat!
Cristian Plută: Eu nu muncesc degeaba!
Oana Sivache: Păi, și stai așa, Pluta! Adică trei inși înseamnă 600.000 euro. Mi se pare mult, nu e greșeală undeva?
Cristian Plută: La asta nu fac greșeli. Bun!
Numai că Oana Sivache ar fi stricat jocul și a înregistrat întreaga convorbire, apoi l-a denunțat pe adjunctul ei.
"Toți cei care nu înțeleg această misiune sfidând legislația și implicit siguranța pacienților trebuie să răspundă pentru faptele lor", a spus Oana Sivache.
Și Oana Sivache este arătată cu degetul, însă de reprezentanții Ministerului Sănătății. Aceștia atrag atenția că nu au fost demarate procedurile de achiziție pentru dotarea ambulatorilor din șase spitale.
"Pe mine mă îngrijorează aceste întârzieri, pentru că termenul mediu a unei proceduri de achiziții publice în România este undeva la șase luni, în funcție de constatările Corpului de Control al Ministrului Sănătății. Pentru că dacă acolo vor fi identificate încălcări grave ale legislației care pot pune întregul proiect național în pericol, mă refer la întreg PNRR-ul de sănătate, sigur că va trebui să aplicăm legea și să reziliem contractele", a spus un reprezentant al Ministerului Sănătăţii.
Acest lucru ar însemna pierderi uriașe pentru spitalele Cantacuzino, Filantropia, Victor Gomoiu, Sfânta Maria Alexandru Obregia și Victor Babeș.