Antena 3 CNN Externe Corespondență specială Antena 3 CNN din Washington: Care sunt subiectele momentului în SUA, înainte de Summitul NATO 2024

Corespondență specială Antena 3 CNN din Washington: Care sunt subiectele momentului în SUA, înainte de Summitul NATO 2024

sergiu cora sabrina preda antena 3 cnn
Trimișii speciali la Washington, Sergiu Cora și Sabrina Preda. Sursa foto: Antena 3 CNN
de Mia Lungu    |    09 Iul 2024   •   21:02

Toți liderii importanți ai Alianței Nord-Atlantice se află în aceste zile la Washington, acolo unde marți a început summitul NATO 2024. Klaus Iohannis va participa pentru ultima oară la o reuniune NATO în calitate de președinte al României. Șeful statului va prezenta o listă de obiective privind apărarea pe flantul estic, aprobate în CSAT.

Echipa Antena 3 CNN,  a relatat, în direct din Washington, principalele subiecte dezbătute în SUA înainte de Summitul NATO 2024.

„Vorbim, în primul rând de securitatea la Marea Neagră. Este un subiect foarte important, dar mai mult decât atât, apărarea antiaeriană și prezența trupelor americane pe teritoriul țării să fie crescută. 

Acest summit se desfășoară într-un context, să-i spunem sensibil, pentru că vorbim, pe de o parte, de alegerile din Europa și schimbările de putere din Europa. De partea cealaltă, teza cea mai cea mai virală, aici, în Statele Unite, este cea a președintelui Joe Biden: dacă se va retrage sau nu din cursa pentru prezidențiale. Pentru că este foarte important cine va fi viitorul președinte SUA. Important, evident, și pentru Alianța Nord-Atlantică. 

Sunt discuții aprinse în Partidul Democrat, pentru că există lideri importanți ai Partidului Democrat care spun că Joe Biden ar trebui să facă un pas în spate, deși timpul este foarte scurt. Convenția Democrată are loc în luna august. Însă, de asemenea, sunt lideri care îl susțin în continuare pe Joe Biden pentru un nou mandat la Casa Albă, în ciuda tuturor problemelor pe care le-a înfruntat. Dar cu siguranță liderii europeni, toți cei care vor fi prezenți la acest summit, își vor pune și această problemă, vor discuta, poate nu oficial, poate nu deschis, dar cu siguranță va exista și această temă. 

Amenarul John Kirby, purtătorul de cuvânt al lui Joe Biden pe probleme de securitate națională, a avut astăzi o declarație de presă aici, în Washington DC. Acesta spune că aliații ar trebui să dea mai mulți bani pentru alianță, să depășească acel 2% din PIB pentru apărare. Și atenția arăta cu degetul chiar spre Germania, care nu ar îndeplini acest procent.

Se solicită multe, și din partea aliaților americani, și din partea ucrainienilor, pentru că și războiul este una dintre temele principale de discuție. Aici vom vedea concluziile, pentru că de mâine începând vor fi întruniri aici, în Washington DC și vom vedea, evident, concluziile.”, au transmis Sabrina Preda și Sergiu Cora, trimiși speciali la acest eveniment.

×
Subiecte în articol: Washington summit nato 2024 SUA
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close