Antena 3 CNN Emisiuni În fața națiunii Comisia Europeană, noi măsuri pentru combaterea crizei energetice. Cum va fi afectată România

Comisia Europeană, noi măsuri pentru combaterea crizei energetice. Cum va fi afectată România

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 21:40 17 Oct 2022 Modificat la 00:02 18 Oct 2022

Ar fi vorba despre achiziții comune de gaz, o metodologie pentru un preț clar pentru gazul natural lichefiat, acțiuni pentru combaterea volatilității prețului.

Și, atenție, acest mecanism de solidaritate europeană.

Ce înseamnă solidaritate europeană

Propunerea evidențiază posibilitatea unei situații de urgență la nivelul Uniunii sau doar într-o regiune cu întreruperi majore de gaze și lipsuri de aprovizionare.

În acest document, care e pregătit pentru mâine, se spune că în cazul unei astfel de situații și în absența unui acord bilateral de solidaritate, prețul pentru gazul furnizat în cadrul solidarității ar trebui definit ca prețul mediu de piață al celei mai relevante burse din ultimele 30 de zile din luna premergătoare cererii de asistență de către statul membru solicitant.

Solidaritate ar trebui să se bazeze pe o compensație echitabilă atât pentru statele membre solicitante, cât și pentru statele membre furnizoare.

Așadar, prezentul regulament propune utilizarea prețului mediu de piață din ultima lună anterioară cererii de asistență de către statul membru solicitant al celei mai relevante burse, pentru a oferi certitudine diferitelor părți.

CE, plan pentru combaterea crizei energetice. Cum se va implica România

Cristian Bușoi, președintele comisiei de Industrii și Energie din Parlamentul European a explicat care este mesajul pentru români.

"Este vorba de o comunicare și un regulament. Sigur, partea de solidaritate este extrem de importantă pentru că ne poate afecta la un moment dat dacă undeva în jurul României se produce o disrupere majoră și este nevoie ca la propunerea consiliului, Comisia Europeană să intervină în cazul în care nu există înțelegeri bilaterale pentru mecanismul acesta de solidaritate.

Extrem de important este și mecanismul prin care se va stabili un preț de referință pentru gazul care este important pe baza LNG (n.r, gaz natural lichefiat)

Pentru că aici, în acest moment, vorbim de prețuri foarte mari, prețuri foarte volatile și e foarte important să stabilească o metodologie, să existe o transparență și să existe un demers comun în această privință.

Cum se formează prețul în cazul mecanismului de solidaritate

Poate fi şi o bursă relevantă. Dar mai e o chestiune în acest regulament care împuternicesc statele membre, comisia să propună o măsură pentru a stabili un preț dinamic maxim pentru tranzacțiile cu gazele naturale.

Probabil va fi undeva la media ultimelor săptămâni, luni. Astăzi, toate prețurile sunt referențiate la aceste TTF (n.r prețul spot al gazului la hub-ul TTF din Olanda).

Ele pot crește sau scădea în săptămânile următoare, cel mai probabil să crească, pentru că există acest risc ca Rusia să oprească total exportul de gaze către Uniunea Europeană", a explicat Cristian Bușoi, președintele Comisiei de Industrii și Energie din Parlamentul European, în emisiunea În faţa naţiunii de la Antena 3 CNN. 

×
x close